READING

Hälsosamt att skapa nya nervbanor i hjärnan

Hälsosamt att skapa nya nervbanor i hjärnan

image_print

Januari månad har vi redan hunnit avverka halvvägs då Kurirens första nummer för det här årtiondet utkommer. Många tycker att den här månaden är en av de mest trista under hela året. Det kanske beror på att december är så rik på innehåll i form av fester av olika slag, traditioner och glada och trevliga möten med andra, så att vardagen i januari därför ter sig tristare än vanligt.

Att ta sig ur känslan av tristess och att komma i gång med något nytt behöver ändå inte vara vara så märkvärdigt eller särskilt invecklat. Det kan räcka med att man börjar utforska andra vägar till och från jobbet om det är möjligt, att borsta tänderna med ”fel hand” eller byter en invand sittplats mot en annan. Det här kanske kan låta lite konstigt, men avsikten med en
förändring av det här slaget är att förändra hjärnans struktur och därmed skapa nya nervbanor i den för att kunna börja tänka i nya banor, och så småningom hitta nya sätt att se på livet och sin omvärld.

Att hjärnan kan fås att fungera på det sättet har neuroforskaren Eric Kandel, Nobelpristagare i medicin år 2000, visat. Kandel kom även i sin forskning fram till att en skadad hjärna kan omorganisera sig själv så att
andra delar i den kan ersätta en del som är skadad, och att hjärnceller som dör kan ersättas. Hjärnan kan med andra ord blockera befintliga nervbanor och i stället skapa nya. Det om något är goda nyheter som alla säkert kan ha nytta av på ett eller annat sätt!

Att stifta bekantskap med något nytt kan också bestå i att välja att läsa en artikel i något ämne som du kanske inte förut intresserat dig särskilt mycket för. Plötsligt så kanske du då upptäcker att ämnet är mycket intressantare än vad du först skulle ha kunnat tänka eller föreställa dig!

Att lösa korsord är ett bra sätt att hålla hjärnan i trim. Du som aldrig löst korsord förut kan till exempel börja med Kurirens lätta kryss på sidan 55. Om du kör fast så lägg gärna krysset åt sidan en tid så kanske du kommer på lösningen då du fått fundera. Hjälper inte det så hittar du lösningen till krysset på sidan 63 och kan fortsätta. När du sedan blir allt skickligare kan du börja ge dig i kast med svårare kryss. Och fler och fler i din omgivning kanske inspireras, och då kan det till och med bli en trevlig gemensam hobby för er då ni hjälps åt med kryssen!

Temat i det här numret är vintermys, med artiklar om bland annat konst, böcker, teater och musik.

Trevliga lässtunder!

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.