Den franska kocken Julien Huéber blev känd i Sverige och Finland genom tävlingen Sveriges mästerkock. Han är inte mycket äldre än 30 år men har ändå hunnit göra en spännande livsresa.

Kärleken och ödet tog honom till Vasa där han nu bor och arbetar. Hans livspartner heter Ida och barnen Miranda, fem år och Adrian, tre månader. Ida säger att han är en sann sydländsk romantiker och han nekar inte till det. Förutom att ha ett stort intresse för mat och miljö- och hälsoaspekter är han feminist och reflekterar ständigt över förbättring av världen.

Han ogillar ramar och tänker utanför boxen. Kanske han tänker på franska, men han talar ytterst perfekt svenska med bara en liten charmig fransk brytning. Detta är en liten summering, men vi tar det helt från början.

Julien Huéber flyttade till Umeå för att studera i början av 2000-talet. Han hade studerat i Colmar, Frankrike och var utbildad ingenjör i miljöhälso-skydd men ville studera vidare och valde teknisk fysik. Han hade alltid varit intresserad av miljö och hållbar energi. Redan som barn undrade han varför han inte fick lika stora fiskar som hans pappa en gång i tiden fick och han kände att detta var något som låg nära hjärtat.

Som 20-åring kom han alltså i kontakt med Skandinavien och det visade sig att han skulle trivas väldigt bra.

Julien jobbade som tennistränare vid sidan om studierna och på klubbresor och tennisläger var det han som stod för matlagningen. Där blev han uppmärksammad och fick förslaget att ställa upp i tävlingen Sveriges mästerkock.

Julien tittade på första säsongen när den sändes på tv och tänkte att det skulle han nog klara av. Han missade ansökningstiden inför andra säsongen men till den tredje säsongen sökte han och kom med som tävlingsdeltagare. Detta var år 2012.
– Går det bra där så får jag satsa på kockyrket, går det åt pipan fortsätter jag att studera, säger Julien att han tänkte.

Och bra gick det. Han var en av de tolv finalisterna och kom slutligen på sjätte plats, och det blev stor skandal när han åkte ut, för det var juryn som gjorde bort sig och inte han.
– Jag hamnade på första sidan på både Aftonbladet och Expressen. Jag fick så mycket uppmärksamhet av hela grejen.
– Det var så frustrerande att åka ut på det sättet. Vi skulle gissa vilka råvaror en rätt innehöll och jag gissade på champinjon, men juryn sa att det var portobello, som är en champinjon.

Han menar att det är i samma stil som att säga att det var tomat och juryn skulle ha sagt att nej, det var plommontomat. Tomat som tomat.
– Efteråt blev jag kontaktad av olika bokförlag. Jag ångrade att jag inte gjorde något av det, men det var så mycket då så det blev aldrig av. Inte ännu i alla fall. Jag har även varit tv-kock
i programmet Go’kväll på Sveriges tv, något som jag tyckte var jättekul.
Ida tog kontakt via Facebook
– Jag fick lite annan uppmärksamhet också, av Ida. Hon hade sett mig på teve och, såsom många andra fans gjorde, skrev hon till mig på Facebook. Det var många som hade skrivit men Idas meddelande såg jag allra först.
Ida fyller i att hon och hennes kompisar hade sett hans Facebook-sida och gillat den.
– År 2013 hade jag en personlig kris så att titta på Sveriges mästerkock varje vecka var lite som en räddning, och Julien var min favoritdeltagare. Han utstrålade ett lugn och jag gillade hans röst. Han fick mig att må bra.

Julien var frustrerad och besviken på att åka ut ur tävlingen eftersom han inte förstod varför han åkte ut. Det var inte på grund av matlagningen så det kändes helt fel. Som om jag åkte ut av en slump och var med i ett lotteri utan lott, förklarar Julien.

Han hade inte så stora visioner för tävlingen. Han trodde han hade chanser att vinna men det var så klart stor konkurrens.
– Men ganska snart insåg jag att jag lyckades briljera i de olika deltävlingarna och målet blev att ta sig till nästa steg och sedan vidare till nästa steg, mot mållinjen.

Och just som det började kännas verkligt och han fick smak av vinsten, så drogs mattan undan honom.
– Jag är inte längre besviken, men just då blev det ganska tomt och jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till.

Det var en tröst att hans fans var på hans sida, och han svarade på Idas meddelande.
– Vi fortsatte skriva och plötsligt började jag inse vilken spännande människa hon verkade vara. Och hon tyckte detsamma. Vi skrev intensivt, flera tusen meddelanden på en vecka. Och redan då insåg vi att vi var kära i varandra.
– Det var skönt att få något annat att tänka på. Vi skrev dag och natt och han var nog en stor orsak till att min livskris upphörde, säger Ida och ler.

Ida och Julien tillsammans med familjens yngsta familjemedlem Adrian.

En månad senare träffades de. Julien hade velat träffas mycket tidigare men Ida vågade inte.
– Julien ringde mig flera gånger men jag vågade inte ens svara. Så den enda kontakten vi hade var i form av meddelanden. Jag hade ju sett honom på tv, men han hade aldrig ens sett mig på rörlig bild. Bara på en profilbild på Facebook.
– Tänk om det är en bluff, det kanske till och med är en kille. Men jag får aldrig veta om vi inte träffas, säger Julien att han tänkte.
Och lika tänkte Ida, som funderade att han kanske var en oseriös playboy.

Det skulle ha varit fel att inte kyssas

I slutet av april 2013 tog Julien färjan från Umeå till Vasa.
– Det var ganska pirrigt på båten minns jag. Att vara med i Sveriges mästerkock var spännande men att sitta fyra timmar på Vasabåtarna för att träffa Ida var det mest spännande jag har varit med om.
– Jag hade varit nervös här i Vasa hela dagen. Klockan tolv på natten mötte jag honom i hamnen. Planen var att han skulle sova över i min lilla etta. Det kändes som att vi kände varandra trots att vi aldrig fysiskt hade setts. Skulle jag inte ha sett honom på tv, skulle jag aldrig ha vågat göra så här. Och sedan körde vi till ABC och handlade.
– Du hoppar över ett viktigt steg här, inflikar Julien:
– När vi sågs för första gången hade vi båda upplevelsen av att det här är på riktigt nu, det är ingen fantasi. Och så tog det högst två sekunder innan vi föll i varandras armar och kysstes. Det var så naturligt. Det skulle ha varit fel att inte kyssas just där och då. Jag hade längtat så mycket. Och sju månader senare blev Ida gravid.
Den sommaren bilade de till Frankrike och Ida fick träffa hans familj.
– Vi gick även på många events som jag var bjuden på via Sveriges mästerkock.
– Det var så häftigt att få träffa massor av kändisar. Det var något jag aldrig varit med om och tack vare Julien fick jag uppleva detta. Sedan flyttade jag till Umeå. Juliens etta uppgraderades till en tvåa, säger Ida.

Text och foto: Nadia Boussir

Läs mera i Kuriren nummer 17.10.2019.

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken