Kuriren är en pigg 60-åring!

image_print

Kurirens grundare och chefredaktör, Frejvid Weegar, såg i fjol med tillförsikt fram emot tidningens 60-årsjubileum. Men ödet ville annorlunda och han rycktes hastigt och oväntat bort i december i fjol. Frejvid gav ut sitt första tidningsnummer, Österbottniska Kuriren (se pärmbilden!) den 9 oktober 1959. Denna tid var Kuriren en gratistidning som finansierades med de annonser som han själv skaffade. Långa arbetsdagar och ett hårt och målmedvetet arbete gav resultat och han lyckades med det som många inte trodde skulle vara möjligt – att ge ut en veckotidning i Svenskfinland. Och nu har tidningen uppnått den aktningsvärda åldern 60 år!

Jubileet till ära kan du i detta nummer läsa om konstnären och den forna reklambyråägaren Göran Hammarström som i tiderna skapade Kurirens logo och som även gjorde illustrationerna till bland annat följetonger, noveller och recept. Du hittar även en sida på några av de många och omtyckta recept i tjockare papper som då och då ingick i olika nummer av Kuriren under elva år, och som många prenumeranter också gärna sparade på. Visst minns även många av er dessa recept?

Du kan även stifta bekantskap med Folke Gull och hans fru Dorthy som prenumererat på Kuriren ända sedan början, och en annan prenumerant, Hilding Forss, som varit en trogen prenumerant i cirka 55 år. Hilding och hans fru hittade även varandra via Kurirens personliga annonser.

Kurirens resebyrå etablerade 1972 en kontakt med bussbolaget Kaj Forsblom i Borgå. En kontakt som kom att fortgå i flera årtionden, ända till hösten 2016 när Kurirens resebyrå avslutade sin verksamhet. Bolagets nuvarande vd, Henrik Forsblom, berättar många trevliga minnen från den tiden.

Till vårt jubileumsnummer har Malin Vesterback planerat en jubileumsmeny av höstens råvaror där rotfrukter, bär, svamp och älgkött är givna ingredienser, så nu kan ni även fira Kuriren med en festlig måltid gjord av närproducerade råvaror. Missa inte heller att rösta fram vinnaren bland de tolv vackert designade finlandssvenska sockorna som skickats in till Kuriren!

De gångna veckornas arbete på redaktionen har präglats av många trevliga, spännande arbetsdagar och stunder. Vi hoppas att även ni läsare ska hitta massor av inspirerande läsning och är förvissade om att även

Kurirens forne chefredaktör skulle ge tummen upp för detta jubileumsnummer!

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.