Alla känner vi någon som drabbats av cancer. Ibland kan sjukdomen botas eller bromsas, ibland inte. Att se en anhörig, närstående eller vän kämpa mot en obotlig cancer i livets slutskede är inte lätt. Livet känns både grymt och skoningslöst, i synnerhet om den som är sjuk även har små barn.
För den som befinner sig i händelsernas centrum i en sådan situation framstår mycket som tidigare känts viktigt som helt oviktigt. Livet ses i ett helt annat ljus och perspektiv och medvetenheten om hur skört livet egentligen är framträder klart.

Att förbereda sig inför ett obarmhärtigt och slutgiltigt avsked där döden tydligt närmar sig för varje dag som går är inte lätt, vare sig för den som är sjuk, familjemedlemmar eller andra närstående personer. Tiden kan vara kort och det kan finnas saker som ännu behöver ordnas, redas ut och förlåtas, kanske även relationer som ännu behöver återupprättas innan det är för sent. Den döende kan ofta även känna ilska över att ha drabbats av sin obotliga sjukdom och kan behöva hjälp med att reda ut sina känslostormar, för att till slut kanske kunna acceptera sin situation och göra det bästa möjliga av den.

I det här numret, där vi har hälsa och välbefinnande som tema, kan du bland annat läsa om finlandssvensken Peter Strang, överläkare på Stockholms Sjukhems palliativa sektion, cancerspecialist och professor vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han har över tjugo års erfarenhet av palliativ vård, cancerpatienters fysiska och psykiska smärta på olika plan och möter i sitt arbete människor som befinner sig i livets slut-skede. Han har även skrivit flera böcker i ämnet och har även själv haft cancer.

Margit Aromäki i Nykarleby var redan i sin barndoms- ochungdomstid med om livsomvälvande händelser och har, trots motgångar och svårigheter, ändå lyckats bibehålla sitt goda humör. Hon har även hunnit med många samhällsinsatser, både som föreningsaktiv och inom kommunalpolitiken.

När Eija Keckman i Lovisa var med om en allvarlig olycka blev hon tvungen att både tänka om och börja ta det lugnare, annars skulle hon ha riskerat bränna ut sig. I dag är hon ändå tacksam över olyckan som lärde henne se på livet med nya ögon.

Söker du en ny hobby kanske bridge kan vara något för dig, liksom TRE-metoden för den som behöver återhämta sig från stor stress, oro och spänningar i kroppen.

Det här och mycket annat bjuder vi på i det här numret, trevliga lässtunder!

Rosita Holtlund
Redaktör

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken