Ta till vara naturens gåvor!

image_print

Ett säkert hösttecken är att skolor och dagis har inlett sin hösttermin och att Kurirens utgivning för hösten har inletts. Ett annat sådant tecken är alla mognande äpplen i trädgårdarna och att Kurirens 60-årsjubileum närmar sig. Jubileet kommer att kulminera i oktober, då det gått exakt 60 år sedan Frejvid Weegar gav ut sitt första tidningsnummer.

Gunnel Englund i Pellinge är en sann mångsysslare som brinner för närodlat och hon vill erbjuda råvaror och äkta hantverksprodukter utan tillsatsämnen och konserveringsmedel åt sina kunder. Gunnel är inte heller rädd för att påbörja nya projekt. I fjol planterade hon två tusen äppelträd på sina ägor och i höst väntar hon med spänning på den första äppelskörden. Vad Gunnel kommer att göra av sina äpplen i framtiden återstår dock att se.

I och med övergången från sommar till höst får vi plocka både bär och svamp och ett av de kanske mest hälsosamma bären vi har i landets skogar är blåbär. Blåbärsskörden har varit mindre än vanligt i år även om man med lite god tur ändå kunnat hitta ganska rikligt med blåbär på mer fuktiga växtplatser. Lotta Kourimo har sammmanställt några av sina bästa blåbärsrecept och dem hittar du i en av de två matvrår som finns i det här numret. I den andra matvrån finns Bitte Assarmos recept på långkok där råvarornas och kryddornas smak verkligen kommer till sin rätt i de färdiga rätterna.

Många liksom Holger Nordström i Vasa njuter av att så här års få ströva omkring i skog och mark och plocka svamp på sin fritid. En del plockar helst kantareller eftersom den allmänt anses som en god matsvamp som är lätt att känna igen och inte har några giftiga dubbelgångare. Holger, som plockat svamp i många år och hunnit bli något av en expert på svampplockning, ger sig däremot inte ut i skogen med siktet inställt på enbart kantareller utan gärna även andra delikata svampsorter, som soppar och riskor. Holger tipsar om läckra svampar utan farliga dubbelgångare som även en nybörjare riskfritt kan plocka, och ger även förslag på bra och utförlig svamplitteratur som han rekommenderar.

Så tveka inte att dra till skogs när tillfälle ges, våra skogar innehåller många fina tillgångar i form av bär och svamp och är även en utomordentlig källa till vila och rekreation!

Rosita Holtlund, redaktör

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.