READING

Stödpersoner gör ett fantastiskt arbete!

Stödpersoner gör ett fantastiskt arbete!

image_print

Temat i detta nummer är ”Familj och fritid” och vi har denna gång valt att bland annat lyfta fram ämnen som hur en stöd- och fosterfamilj fungerar och hur familjen kan uppleva sin hjälpande roll, vad som krävs om man vill bli stöd- eller fosterfamilj och att det även som ensamstående är möjligt att adoptera.

Pellingeborna Kika Packalén-Kippilä och Johnny Kippilä, som har flera års erfarenhet av att fungera som stöd- och fosterfamilj, berättar om sina erfarenheter av de uppgifterna och hur de upplever att det har utvecklat dem som människor. Jouni Riitijoki, chef för familjevården i Vasa, redogör för vad som förväntas av den som vill hjälpa och stöda en familj som behöver utomstående hjälp, och socialarbetare Yvonne Åkerlund berättar om läget inom barnskyddet i Jakobstadsnejden.

Stöd- och fosterfamiljer behövs det även ständigt fler av, till kännedom för dig som känner att du gärna skulle vilja göra en insats för samhället. Inom äldrevården är situationen ofta densamma, och i det här numret kan du även läsa om Gundel Penttala som ägnar en stor del av sin fritid åt att hjälpa till på ett seniorboende.

Siw Högnäs i Nedervetil visste redan som ung i mitten av 1980-talet att hon ville adoptera, oberoende av om hon senare skulle få biologiska barn eller inte. Hon blev 1994 och 1997 mamma till två flickor från Vietnam och berättar här om sina erfarenheter och upplevelser som ensamstående adoptivmamma.

Speciellt under semestern och andra längre ledigheter blir det ofta mer påtagligt hur man egentligen har det i familjen och i sin relation till varandra. Under dessa tider kan det även uppstå mindre och större kriser. Om man då eller i andra krissituationer känner att man behöver ringa och tala med någon är en möjlighet att ringa det österbottniska kristelefoncentret Valo som betjänar hela Svenskfinland. Koordinator Camilla Björk i Vasa berättar mer om den verksamheten.

Hösten är en period då man kanske vill börja med en ny hobby. Mindre vanlig är den kampsport som Tom Wargh och Cay-Håkan Englund i Petalax ägnar sig åt.

De sysslar med en typ av fäktning som medeltida riddare ägnade sig åt och som lär fungera som mångsidig träning för både kroppen och hjärnan.

Det här och mycket mer kan du läsa om i det här numret. Redaktionen önskar alla läsare trevliga läs-stunder!

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.