READING

Maggi vill gärna höra just din historia

Maggi vill gärna höra just din historia

image_print

Margaretha ”Maggi” Sundkvist skrev en roman redan som tioåring. Den handlade om en cowboy och hans häst. Sedan dess har hon intervjuat många människor, vissa mer kända än andra. I Kuriren har hon medverkat som skribent i fem år.

Vi träffas i ”stadens vardagsrum”, Campus Allegro, i Jakobstad. Den här platsen ser nämligen Maggi som sitt andra hem.
– Jag har ett stort behov av socialt umgänge och träffar gärna mina vänner i olika sociala sammanhang, som till exempel på kaféer, konserter och teaterföreställningar.

Förutom att hon gillar att vara tillsammans med andra människor betyder musik och teater mycket för henne. Som ung ledde hon en teatergrupp inom ungdomsföreningen i Larsmo. Hon har också varit med om att spela både teater och revy.

Och musiken, ja, kanske man kan säga att det började med pop- och rockvågen på 1960-talet. Hep Stars var hennes favoritband – och hon fick faktiskt träffa sina idoler och intervjua dem som 15-årig praktikant på Jakobstads Tidning (JT).
– Jag var kär i sångaren Svenne Hedlund. I mitt flickrum hade jag skrivit ”Svenne, I love You” med läppstift i taket.

När hennes barndomshem såldes på 1980-talet fick texten stå kvar. Sonen i familjen som flyttade in i rummet tyckte om musik och tyckte att texten var cool.

Själva intervjun minns hon inte så mycket av, annat än att hon var mycket nöjd – och bland klasskompisarna var hon via uppdraget nästan lika populär som Svenne själv!

Skrev erotiska noveller

Maggi har alltid varit intresserad av det skrivna ordet. Hon läste mycket som barn och utöver romanen om cowboyen skrev hon som 12–13-åring erotiska noveller som hon sände in till tidningen Mitt livs novell.
– Den första sände jag in under mitt eget namn, fast det var alltid signaturer i tidningen. Jag kunde inte använda mitt namn igen, så jag frågade om jag fick använda mammas, min systers och svägerskas och till och med en kusins namn. Det fick jag. För varje publicerad novell fick man 100 kronor. Det var mycket på den tiden och stort för en Larsmoflicka.

Reporterskapet halkade hon in på som 15-åring.
– Jag gick åtta år i grundskola i Larsmo. 1968 fick Larsmoeleverna möjlighet att gå nian i Rådmans skola i Jakobstad. Nian var frivillig att gå då och jag tog gärna det nionde året där. Det innebar skola sex dagar i veckan, men hälften av dagarna var praktik. Jag praktiserade på kontor och butik under hösten och hela våren på JT.

Jobbade på Radio Botnia

På den vägen blev det. Maggi skrev efter praktiken kåserier för JT och rapporterade från bland annat olika larsmoföreningar för Österbottniska posten (ÖP).

Hon har efter det återvänt till JT och sedermera Österbottens Tidning (ÖT) i flera repriser. Här emellan har hon också hunnit jobba på kontor, varit verksamhetsledare för Jakobstadsnejdens köpmannaförening (där hon bland annat också gjorde tidning), drivit matvaruaffär med sin dåvarande
make och jobbat på Radio Botnia under åren 1991–98.

Text: Harriet Jossfolk-Furu
Foto: Sebastian Sundlin

LÄS MER I KURIREN nro 8-2019

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.