READING

Koko Suomi leipoo gjorde Riitta känd

Koko Suomi leipoo gjorde Riitta känd

image_print

Kimitobon Riitta Wuorio-Bäck blev något av en rikskändis efter att hon segrat i säsong fyra av tävlingen Koko Suomi leipoo (hela Finland bakar), som sänds på kanalen MTV. I tävlingen fick finska folket följa de kreativa hemmabagarna som för varje avsnitt blev färre och färre tills endast tre finalister återstod. Vad var det som fick Riitta att ställa upp i tävlingen och vad gör hon nu?

Koko Suomi leipoo är som namnet säger en finländsk bakningstävling. De som ställer upp i tävlingen är glada hemmabagare, som också är ovanligt kreativa och till exempel utvecklar egna recept. Endast amatörer får delta i tävlingen – om du redan är bagare, har ett eget företag inom bakning eller jobbar på kafé får du inte vara med i tävlingen. Varje år söker mängder av människor till tävlingen, i vars fjärde säsong Riitta Wuorio-Bäck deltog med strålande resultat.

Vem är Riitta Wuorio-Bäck och vad fick henne att anmäla sig till tävlingen?
–Jag är en Kimitoflicka, ja eller tant i det här skedet, 52 år gammal. Mina två vuxna barn bor i Pargas och så har jag också barnbarn. Från början är jag utbildad frisör, men det måste jag sluta jobba som år 1992 eftersom jag blev allergisk för alla starka medel som en frissa använder. Efter det jobbade jag som kommunal dagmamma i tio år och sedan på familjeföretaget Wuorios som min farfar grundade. Vi var 26 anställda och sålde allt möjligt, som båtar, trädgårdsgrejor, inredningsprylar … Men när företaget köptes upp av en utomstående person som sedan lade ner det blev jag för första gången i mitt liv arbetslös 2015. Och då började jag baka för att det var roligt och för att dagarna inte skulle bli så långa. Jag hittade nya recept och började leka med recepten.

Till en början gladde Riitta släkt och vänner med sina bakverk, tills hennes syster frågade om hon hade hört talas om tv-programmet Koko Suomi leipoo.
–Men inte far jag med dit, inte! minns Riitta att hon svarade systern.
Sedan låg hon ändå sömnlös på natten och började leta upp information om programmet, vilket ledde till att hon anmälde sig.
–Det var ju säkert tusen personer som sökte till programmet, så inte trodde jag att jag skulle gå vidare och bli en av de tolv som valdes till de televiserade avsnitten. Det var en ganska lång urvalsprocess med intervju och man skulle filma sig själv när man bakade hemma och till sist filmade de ännu en provbakning i Helsingfors, för att se hur man betedde sig framför kameran.

Inspelningar på Sannäs gård i Borgå

Slutligen var Riitta en av tolv deltagare som under tre sommarveckor filmades på vackra Sannäs gård i Borgå……

LÄS MERA I KURIREN nro 5-19

Text: Sophie Kawecki
Foto: Kaj Lindh

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM