Irländsk köttgryta

2 msk olja
1 kg nötkött
1 tsk salt
Svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2 lökar
150 g bacon
2 msk vetemjöl
440 ml mörkt öl t.ex. Guinness
4 msk tomatpasta
7 dl köttbuljong
3 skivade morötter
2 lagerblad
3 färsk timjan stammar

Skär köttet i bitar på 5 cm.

Hacka lök och vitlök. Värm oljan i en gryta på hög värme och bryn köttet tills det fått en brun färg. Tillsätt lök och vitlök och bryn i ca. 3 minuter. Häll i lite olja ifall grytan blir torr.

Lägg sedan i hackad bacon. Koka tills baconet har fått färg och rör sedan i vetemjöl och blanda om. Häll i ölet och blanda om väl till mjölet har löst upp.

Rör ner tomatpasta, köttbuljong, morötter, lagerblad och timjan.

Låt grytan småkoka under lock på svag värme i ca. 2 timmar eller tills köttet är mört.

Smaksätt grytan med salt och peppar.

Servera med t.ex. potatis.

Recept och foto: Kaj Lindh

Ur Kuriren nr. 1-2019