Vare sig man vill ha mandelmassa, sylt eller kanske någon annan fyllning som t.ex. nutella i fastlagsbullarna (semlor) så passar dessa bullar till allt. Mjuka och fluffiga bullar.

4 dl mjölk
50 g jäst
8 dl special vetemjöl
130 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 tsk kardemumma
1 krm salt

Fyllning

Mandelmassa
Mjölk

Grädde
Socker

Börja med att värma mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll i mjölken. Rör om så att jästen löses upp.

Blanda i ca. hälften av vetemjölet och knåda degen några minuter med maskin. Du kan knåda degen för hand också, men det tar lite längre tid. Låt degen stå och jäsa i 20 minuter.

Nu när degen har jäst lite är det dags att fortsätta knåda degen med maskin. Tillsätt smöret, socker, kardemumma, salt och till sist vetemjöl. Knåda degen i ca. 10-12 minuter. Knåda tills du har en fin mjuk deg. Den ska inte vara för hård och inte för lös. Låt den jäsa under duk i ca. 45 minuter eller tills den har jäst till dubbel storlek.

När det är dags att rulla bullarna så tar du lite deg och rullar till bullar. Du behöver inte baka ut degen på arbetsbordet utan du kan rulla bullarna direkt när degen är färdig jäst. Du väljer själv hur stora bullar du vill ha. Detta recept ger ca. 16 bullar eller 9 större bullar.

Placera bullarna på en bakplåt täckte med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk tills de har blivit dubbelt så stora.

Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bullarna i ca. 6 minuter (beroende på ugn) tills de fått en fin färg. Låt dem svalna.

Fyllning:

Nu är det dags att fylla bullarna. Här kan du fylla dem hur du själv vill.

Jag brukar skära locket av bullarna och ta ut lite av bullens innehåll och blandar det med mandelmassa och en matsked mjölk tills jag får en jämn massa som jag sedan fyller bullarna med.

Vispa grädden med lite socker och spritsa på bullen och sätt locket på. Pudra med lite florsocker.

Tex och bild: Kaj Lindh

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken