Lingonkaka med mandel

image_print

Lingon passar året runt, men speciellt bra tycker jag att de passar på vintern. Lingonkakor är jättegoda hur man än gör dem. Detta är ett ganska enkelt recept, men smaken på kakan är fantastisk. Du kan också byta ut lingonen till tranbär eller några andra syrliga bär.

3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
115 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1,5 dl lingon
0,75 dl mandelflarn

Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och ställ skålen till sidan.

Vispa smör och socker till en fluffig smet. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt. Vispa ner vaniljsocker och vispa tills smeten är fluffig.

Rör ner hälften av mjölet blandat med bakpulver med låg hastighet på elvispen tills allt har blandats ordentligt. Rör ner en halv deciliter mjölk och rör om. Upprepa med resten av mjölet och mjölken tills du har en jämn smet.

Rör försiktigt ner en deciliter lingon i smeten och rör om. Häll smeten i en rund smord och bröad kakform och jämna ut smeten i formen. Strö över resten av lingonen och mandelflarnen.

Grädda kakan mitt i ugnen cirka 35 minuter eller tills den har fått lite brun färg ovanpå.

Text och bild: Kaj Lindh

Från Kuriren 2-2018

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM