3 msk olivolja
3 vitlökskflyftor
En handfull färska örter (timjan, rosmarin, salvia)
500 g grisfilé
4+2 dl vitt vin
salt och peppar
1 tärning kycklingbuljong
2 dl vispgrädde

Värm oljan i en stor gryta, tjockbottnad kastrull eller stekpanna med hög kant.Grovhacka örterna samt skala vitlöken och hacka den.

Häll olivolja i grytan och fräs örterna och vitlöken ca. 1 minut.

Lägg grisfilén i grytan och stek den tillsammans med örterna ca. 5 minuter på var sida så att den är brun runtom.

Ta steken ur pannan och ställ den till sidan.

Häll 4 dl vin i stekpannan och koka upp.Sänk värmen och lägg i köttet igen.

Salta och peppra köttet och stek köttbiten på medelvärme under lock. Sväng köttbiten var 10:e minut så att den blir genomstekt. Stek i ca. 45 minuter eller tills köttet är genomstekt.

Blir det för torrt i pannan kan du hälla i mera vin eller vatten. Tag köttet från pannan och ställ det till sidan. Rör i lite mer vin i stekpannan ifall stekskyn har blivit för torrt och rör om så att allting blandas och allt som fastnat i pannan kommer lös. Koka en minut.

Rör ner kycklingbuljongen. Häll i grädden och rör om och låt et koka på svag värme. Smaksätt med salt och peppar.Skär köttet i skivor och lägg ner dem i såsen och låt det sjuda på svag värme.

Servera t.ex. potatis och sallad.

Recept: Kaj Lindh för bjorkens.fi

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken