Ingredienser
200 g smör
1,5 d socker
2 ägg
130 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
80 g krossade pepparkakor
80 g grovmalen mandel
0,25 dl grädde
Punschvatten
0,25 dl vatten
1 dl socker
3 msk punsch
Garnering
Hallonsylt eller hallon marmelad
Glasyr
120 g florsocker
2 tsk citronsaft
Instruktioner
Värm ugnen till 200 ° C.
Blanda mandel och krossade pepparkakor.
Vispa smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl efter varje ägg. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. blanda i kaksmulor och mandel samt kardemumma, och slutligen grädden. Rör om.
Häll smeten i muffinsformar eller ifall du har formar for Runebergstårtor.
Tryck ett litet hål i varje tårta och fyll med hallonsylt. Grädda tårtorna i ca 15 minuter om du använder vanliga muffinsformar och ca. 30 minuter om du använder höga kakformar. Testa med en tändsticka ifall de är gräddade.
Koka upp vatten och lösa upp sockret. Stäng av värmen och häll i punschen. Dränk tårtorna med vätskan. Lägg till ytterligare en tesked sylt på mitten av tårtan och låt dem svalna
Blanda florsocker och citronsaft i en liten skål. Blanda tills du har en tjock glasyr. Spritsa glasyren runt sylten och låt den stelna.
Kaj Lindh