READING

Philip är Österbottens svar på Roy Orbison

Philip är Österbottens svar på Roy Orbison

image_print

Musik från 1950-, 60- och 70-talen fascinerar det unga stjärnskottet Philip Järvenpää. Framför allt gillar han Roy Orbisons låtar och stil att sjunga.

Som barn vistades Philip Järvenpää ofta hos mormor och morfar i Jakobstad. Han kunde inte läsa då ännu och förstod inte engelska. Men lyssna kunde han. Och det han lyssnade aktivt på var morföräldrarnas skivor och kassetter från 1950-talet och framåt.
– Då föddes mitt intresse för den musik som mormor och morfar gillade, säger han.

Och det intresset har hållit i sig sedan dess. När Philip uppträder som trubadur är det ofta med låtar som till exempel Elvis Presley, Paul Anka och Tom Jones gjort kända. Framför allt gäller det Roy Orbisons sånger.
– De är melodiska och känns äkta. Roy Orbison hade en speciell stil. Sången i 1950- och 60-talens popmusik lät helt annorlunda än sången på dagens poplåtar.

Philip tolkar coverlåtarna på sitt speciella sätt med sin unika röst. Många som hört honom konstaterar att ifall man blundar och bara lyssnar kan man tro att det är Roy Orbison själv som sjunger.
Men titeln ”Österbottens svar på Roy Orbison” är inte den enda titel Philip fått. Han har också kallats ”Tjuren från Jakobstad”.
– När jag deltog i Årets stora julkonsert 2017 med turné genom hela Svenskfinland sjöng jag bland annat Delilah, som ”Tjuren från Wales” Tom Jones gjort känd. Benny Törnroos, som också medverkade i konsertturnén, presenterade mig som ”Tjuren från Jakobstad”, säger Philip och skrattar.

Läs mera i Kuriren Nr. 2 – 2019

Text: Margaretha Sundkvist


image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.