Vila i frid Frejvid

image_print

Det känns ofattbart för både den nuvarande och forna personalen att Kurirens ägare och grundare, Frejvid Weegar, den 11 december hastigt och oväntat gick bort i en sjukdomsattack. Kvällen innan ringde han mig med sin nyinstallerade telefon innan jag skulle sluta för dagen och konstaterade nöjt att telefonen i stort sett hade samma funktioner och fungerade som den gamla. Sin vana trogen avslutade han samtalet med att uppmana mig att cykla försiktigt hem. Inte kunde jag då ana att det skulle bli den sista gången som jag talade med honom.

Visst märkte vi i personalen hur Frejvid med åren blev både tröttare och långsammare. Han brukade varje dag åka ut och äta, ofta till sitt stamställe där han träffade ”regeringen” som han kallade gänget som brukade träffas på ”gubbdagiset” för en trevlig mat- och pratstund. Han körde bil själv, läste dagligen flera dagstidningar, följde med aktuella händelser både i sin närmiljö och ute i stora världen.

Den sista tiden klagade han över att han kände sig så trött och han behövde vila mycket. Under sommarhalvåret blev han ofta sittande kvar i bilen då han körde in på gården, han blev så trött efter maten. Och ibland hann han inte ens stänga av motorn innan han somnade! På redaktionen brukade vi spana ut genom fönstret för att hålla koll på honom, och om vi tyckte att tuppluren blev alltför lång gick vi ut för att försäkra oss om att allt var väl med honom.

I synnerhet under årets två mörkaste månader de två sista åren han levde, kände Frejvid en stark saknad efter sin bortgångna hustru Lillie. Och bara några veckor innan han dog gav han uttryck för en levnadströtthet som vi aldrig tidigare hade hört honom uttala.

Frejvid brukade ibland säga att han kan sluta med tidningen precis när han vill utan att skämmas och han berättade alltid med glädje och stolthet om möten med personer som han träffat på och som sagt att de tycker att det finns så mycket att läsa i Kuriren. Och han sa ofta att ”så fin som tidningen är nu har den aldrig varit”. Han uttryckte även med jämna mellanrum sin tacksamhet för det arbete vi gjorde.

Frejvids målsättning var att fira Kurirens 60-årsjubileum i höst. Utgivningen av tidningen fortsätter i Frejvids anda, så hade han nog också önskat. De flesta minns honom som en stark personlighet som gjorde mycket för den finlandssvenska kulturen.

Kultur är även temat i årets första nummer.

Trevliga lässtunder!

Rosita Holtlund
Redaktör

image_print

COMMENTS ARE OFF THIS POST