Kristian och Pang träffades som guider i Phuket. Nu vill de visa finländare det riktiga Thailand bortom turistorterna. Och hemma i Maxmo har de öppnat ett bed-and-brekfast i det gamla bönehuset. Där tar de emot gäster alltifrån Brasilien till USA och Israel.

Doften av kaffe sprider sig i den luftiga salen där vi slagit oss ned. Det tidigare bönehuset är inrett i varma färger och känns inbjudande och rofyllt.

– Jag känner mig lugn och avslappnad här, och jag sover så bra, säger Amonrat (Pang) Pechsai.

Här i Lövsund i Maxmo har hon och maken Kristian Holmkvist sitt hem när de är i Finland. En del av året tillbringar de i Thailand, dit de ordnar resor från Österbotten.

Men vi backar bandet till år 2008. Kristian hade studerat internationell handel i Bangkok och Singapore. Och det var något med Thailand som lockade och drog i honom.

– Jag gillade deras sätt att tänka och leva. Thailändare är hjälpsamma och givmilda, och tar dagen som den kommer. De är inte lika stressade som vi,
säger Kristian Holmkvist.

Så han sa upp sig från jobbet och köpte en enkelbiljett till Phuket. Där öppnade han småningom en väskbutik. Den här businessidén har lett till det
företag han driver i dag. Där säljer han reklamartiklar, främst väskor, som företagsgåvor.

Flytande marknad i Damnoen Saduak med en longtail-båt och mängder av småbåtar fyllda med frukter och grönsaker. Foto: Privat.

 

Kärlek på jobbet

Kristian började även jobba som guide på Aurinkomatkat. Och det var där kärleken slog till. Pang jobbade som lokalguide för resebyrån, och i början var hon lite osäker på hur hon skulle ta det då Kristian bjöd ut henne på en dejt.

– Någon på jobbet hade skämtat om att han skulle vara homosexuell, vilket är helt okej i Thailand. Men jag visste inte vad jag skulle tro, så de tre första gångerna han bjöd ut mig sa jag ”kanske senare”. Sen kom han över på lunch och vi började dejta, säger Pang och skrattar.

Paret började ordna utflykter av olika slag för turister. I början var det resebyråer eller österbottningar som tog kontakt med dem.

– Ryktet går såklart då man bor där nere, säger Kristian.

Nu blir det ungefär en gång i året de gör rundresor på ett par veckor för turister.

– Vi vill visa det riktiga Thailand, det som många inte ser, eftersom de mest rör sig mellan hotellet och stranden, säger Pang.

Nästa rundresa för finlandssvenskar blir i februari. Då väntar de sig 10 till 20 resenärer som ska få se berömda tempel och kungliga slott i de norra och centrala delarna av Thailand.

Vy över Doi Chang-bergen i nä’rheten av Chiang Rai-provinsen i norra Thailand. I området fanns fram till slutet av 1980-talet opiumodlingar, men i dag odlas här främst kaffe. Foto: Privat.

Ser upp till äldre

Varför trivs då finländare så bra i Thailand? Enligt Kristian är sättet att bemöta människor en del av svaret.

– Thailändarna pratar med vem som helst på gatan. De diskuterar enkla saker som vad man ätit i dag, och de har alltid ett leende på lut. I Finland frågar man privata frågor som vad den andra jobbar med.

Han menar också att thailändarna har en i grunden positiv livssyn, och att det har att göra med buddhismen, som även Kristian själv har övergått till.

– Buddhismen är mer ett levnadssätt än en religion. Den säger att man ska försöka vara så god som möjligt, och inte se ned på andra. Man ser upp till äldre personer, och tar mycket bättre hand om äldre än vad vi gör i dag.

Just detta hur man ska bemöta andra är något som till och med lärs ut i skolorna.

– Vi har skolämnen där vi undervisas i hur man ska vara mot andra, hur man blir en god människa, säger Pang.

– Jag tror det är ganska unikt att sånt lärs ut i skolan, säger Kristian.

Under rundresorna strävar paret efter att ta med resenärerna till restauranger dit thailändarna själva går, och där man får den bästa maten.

– Det handlar om var man använder de bästa råvarorna och gör den godaste maten. Sen kan det hända att den serveras på ett ställe med plaststolar ute på gatan, och av utsidan att döma kan turister inte känna till att maten är utmärkt, säger Pang.

Den traditionella nudelsoppan Khao Soi från Chiang Mai-provinsen. Foto: Privat.

Mat ett sätt att umgås

När Pang första gångerna kom till Finland förvånade hon sig över hur snabbt måltiderna var avklarade.

– När vi åt med Kristians föräldrar undrade jag varför de hade så bråttom, de är ju pensionärer och borde inte ha brått nånstans, säger Pang.

I Thailand äter hela familjen tillsammans och det får ta länge. Ris ingår i alla måltider, även frukosten som kan vara en soppa med ris och fisk. Riset är det enda man lägger upp på sin egen tallrik. Resten av måltiden äter man från gemensamma fat med kyckling, fisk och kött.

– Vi har många sorter eftersom allt delas. Mammorna visar sina barn hur de olika rätterna smakar, och vi äter långsamt. Det är ett viktigt tillfälle att samlas, säger Pang.

Thailändarna har inget bröd och äter inga mjölkprodukter. I stället använder man kokosmjölk i de flesta maträtterna. Kaffe serveras främst som förfriskning med mycket socker och is.

– Traditionellt sätter man kaffe i en bomullspåse och häller hett vatten på. Men nu börjar bryggkaffe bli populärt och man ser caféer dyka upp i städerna, säger Kristian.

I Thailands bergstrakter odlas arabicabönor för kaffeframställning. Kaffeodling har också varit på agendan då regeringen försöker åtgärda den opiumproduktion som är djupt rotad i svåråtkomliga bergstrakter.

Under 1980-talet lanserades ett åtgärdsprogram mot opiumframställning av den dåvarande kungen och hans mor. I dag kan man se en förbättring tack vare detta.

Det kungliga tempelområdet Grand Palace i Bangkok med Thailands mest kända tempel Wat Phra Keaw. Foto: Privat.

Annan syn på solbad

Den finländska vintern var för Pang en ny sak att bli van med. Men även i norra Thailand har man en svalare period, med temperaturer på bara plus fem grader nattetid.

– Thailändare från Bangkok och Phuket älskar att åka dit för att prova på hur ”kyla” känns. De klär på sig massor av vinterkläder, mössa, handskar, halsdukar fast det är 15 till 20 grader på dagen, säger Pang.

När det gäller sol och bad är det andra regler som gäller för thailändare än för västerlänningar. Thailändarna solar inte, men kan gå till stranden för att umgås och äta något.

– Vi använder inte baddräkt, för vi är inte vana att visa oss ”nakna”, säger Pang.

– Det säljs till och med vitkräm i stället för brunkräm, eftersom man anser att ljus hy är vackrare än solbränd, säger Kristian.

– Men det gäller bara somliga, inflikar Pang.

Och trots att hon är van vid värme var den gångna sommaren i Finland för varm också för henne.

– Jag kunde bara sitta i skuggan, säger hon och skrattar lite.

De två stugorna har varit bokade nästan hela sommaren. Ett gästande par från Israel prövade också på att bada bastu för första gången. Foto: Sofie Furu

Öppnade bed-and-breakfast

Men nu tillbaka till Lövsund. Det var Kristians föräldrar som köpte det gamla bönehuset för några år sen, utan några speciella planer för det. Småningom började Kristian och Pang använda det för sin sommarvistelse, och nu har de med gemensamma krafter renoverat huset.

Den tidigare gudstjänstsalen är vardagsrum och arbetsrum, och nu har den fått ytterligare en funktion: matsal för det bed-and-breakfast som paret öppnade i somras. På gården står två stockstugor och en bastu för nattgästerna.

–Vi öppnade i slutet av juni och vi har inte varit ensamma många nätter sen dess. Vi är så förvånade, säger Kristian.

En orsak är de goda recensioner de fått på nätet.

– Jag var nervös över vad folk skulle tycka om min frukost, men den har fått gott betyg, säger Pang.

Ungefär hälften av nattgästerna har varit utlänningar, de mest långväga från Brasilien, New York och Utah. Till sitt förfogande har gästerna cyklar, och paret visar dem gärna var de kan plocka blåbär och hallon.

– Det vi kan erbjuda är framför allt ren natur, och det är en stor upplevelse för många, säger Kristian.

Han berättar om ett israeliskt par som njöt i stora drag av sin vistelse.

– De sa till oss att de behöver få vara i naturen. Och de tyckte om att uppleva 15 grader och regn. Dessutom kom de till mig och frågade hur man badar bastu. Så jag visade dem hur de skulle göra.

– Jag frågade dem vid frukosten om de haft kallt i stugan, men de sa att de lämnat fönstret öppet, för de ville uppleva sval luft, säger Pang.

Så hur ser framtidsplanerna ut för paret? Ja troligen kommer de att fortsätta med allt det de håller på med: Kristians företagsgåvor, resorna till Thailand och bed-and-breakfast i Maxmo.

– Vi har talat om att det vore fint med trädhus här, men det skulle kräva mer arbete, säger Pang, som också gärna skulle ha sjöutsikt att erbjuda gästerna.

– Ett bed-and-breakfast kan man stänga när man själv reser bort. Det kan man inte med till exempel en restaurang. Det här är ett försök som vi kan utveckla vidare, här eller någon annanstans. Och jag kan sköta mitt företag varifrån som helst med dator. Jag är en digital nomad, säger Kristian.

– Ibland kan han ha så många idéer, men det är jag som tar ner honom på jorden, säger Pang och skrattar.

Text: Sofie Furu

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken