Avocado fries / Friterade avokadokilar
(2 port.) Som förrätt 4 port.
Något av det godaste jag ätit är avocado fries – friterade avokadokilar. Jag åt det första gången på en restaurang i Harlem, New York förra hösten, och fick mersmak. De passar både till hamburgaren eller som förrätt/snacks med en god dipsås.
2 fasta och medelstora
avokador, skalade och
urkärnade och delade i
kilar (av ungefär samma
storlek som en apelsin-
klyfta)
½ dl vetemjöl
¼ tsk salt
2 vispade ägg
drygt 1 ½ dl ströbröd
eller ännu hellre panko
(asiatiskt ströbröd,
knaprigare än vårt
vanliga)
Olja till fritering
- Värm ugnen till 200°. Värm
oljan i en medelstor kastrull – den ska nå cirka 4–5 cm upp från botten – tills den får rätt värme för fritering. (Testa med en liten brödbit, om den blir gyllenbrun på 30–60 sekunder har oljan rätt temperatur). - Blanda mjölet med saltet på en flat tallrik. Häll upp ägg och panko i separata skålar. Doppa avokado i mjöl, sedan ägg och sist panko. Lägg upp dem en och en på en bricka eller stor tallrik tills alla är klara.
- Fritera 3–4 avokadokilar i
taget tills de blir gyllenbruna, det tar mellan 30 och 60 sekunder. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Håll varma i ugnen till serveringen. - Salta med lite flingsalt innan du serverar.
Recept och foto: Bitte Assarmo