READING

Dekorera påskägg med decoupageteknik

Dekorera påskägg med decoupageteknik

image_print

Att jobba med decoupageteknik är väldigt lätt och mycket roligt. Du gör enkelt vackra påskägg i glada färger med hjälp av decoupagelim och enfärgade påskägg. Äggen du dekorerar kan vara allt från riktiga hönsägg till dekorationsägg av trä, styrox eller plast. Gör vackra ägg till dekoration samt ägg att överraska släkt och vänner med till påsk.
Decoupage, eller pappersservett-teknik, är en mycket gammal teknik där man dekorerar vardagliga föremål med hjälp av vackra pappersbilder och olika motiv. Decoupage har använts sedan 1700-talet. Själva ordet découper är franska och betyder ”att klippa ut”.

Om servetten har en annan kulör än bottenfärgen på ägget, gäller det att klippa ut mönstret exakt eftersom kanten utanför bilden annars blir synlig mot det vita äggskalet.


Om du inte använt dig av denna fina teknik tidigare, kommer du att bli överraskad när du märker hur enkelt det är att åstadkomma vackra dekorationer. Påsken är färgernas tid och då är det tillåtet att använda regnbågens alla färger vid dekoreringen.
Du behöver:
– Ägg att dekorera på
– Mjuk pensel. Använd gärna en mjuk, liten pensel när du jobbar, eftersom servetten lätt går sönder om penseln är för hård
– Decoupagelim, som finns att köpa i de flesta välsorterade affärer och hobbybutiker
– Servetter
– Sax (det går även fint att riva ut motiven från servetten)
Gör så här:
– Välj vilka servetter du vill använda. Börja med att dela servetten, den brukar oftast vara i tre lager papper, du ska endast ha kvar det översta lagret, det med mönstret på. Om du använder tunna kaffeservetter kan du använda dem som de är.
– Klipp ut det mönster du vill använda, det går att använda en större bit av servetten om man vill, men om man är nybörjare är det lättare att använda sig av små bitar. Ifall ägget är vitt och servetten har en annan kulör än bottenfärgen på ägget, skall du klippa ut mönstret exakt eftersom kanten utanför bilden annars blir synlig mot det vita. Har man en servett med vit bakgrund går det bra att klippa lite utanför mönstret, servetten kommer att ”smälta” in i bakgrunden, och kanten blir mindre synlig.
– Stryk ett tunt lager lim på ägget och lägg försiktigt servettbiten som du vill använda på limmet och så stryks ännu ett lager lim över servettbiten. Änvänd rikligt med lim ovanpå själva servetten.
– Fortsätt sätta fast dina dekorationsbilder tills du är nöjd med slutresultatet. Det går bra att sätta bilderna omlott eller lite lager på lager. Avsluta alltid med ett lager lim.
Ställ dina ägg i äggkoppar eller i en tom äggförpackning för att torka, det tar cirka en timme beroende på limmet. Som det syns på bilderna så har jag använt mig av riktiga hönsägg. Om ägget i ett senare skede skall kokas, lossnar bilden och lacket med hjälp av ljummet vatten, och kan därefter kokas.
Låt fantasin flöda!
Text och foto:
Lotta Kourimo

image_print

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM