I byn Pusula i Lojo bor Tiina Tervo och Geir Pettersen med sina barn i ett ekologiskt tvåvåningshus, byggt av halmelement och ekologiskt byggmaterial. Huset är det första i Finland som byggts av halmelement. Familjen är mycket nöjd med att ha byggt ett hälsosamt hus åt sig som andas.
Drömmen om ett modernt och ekologiskt hus blev sann för Tiina Tervo och Geir Pettersen. Med hårt arbete och miljömedvetenhet som ledstjärna har paret byggt sitt drömhem vid en liten sjö i Pusula. Geir är timmerman till yrket och har sina rötter i Norge. Tiina är frilansfotograf och är nu hemma med familjens två små pojkar.
Tiina och Geir träffades i England då de bägge studerade och de bodde många år i London. Sedan gick flyttlasset till Tölö i Helsingfors. Vardagsruljansen med ett litet barn och trånga hissar, tunga matkassar, buller och avsaknaden av naturen fick paret att drömma om ett hem utanför storstaden. De drömde om en vardag där barnen fritt kunde gå ut och in och leka ute i naturen.
Familjen åkte runt i Nyland och letade efter den perfekta platsen för sitt hem. Av en slump kom de till Pusula i Lojo. Vid en liten sjö fann de sin tomt. Det krävdes lite öga för att kunna se bortom alla träd och all sly. Det blev en lång process av planering, trädröjning och uppgrävning av stora rötter innan den fina tomten nådde sin fulla potential. Tomten ligger cirka 2,5 kilometer från centrum, där service som daghem, skola och affärer finns.
Halm och lera
Tiina och Geir ville ha ett modernt egnahemshus byggt med miljövänliga material. Att veta vad huset är byggt av, den ekologiska aspekten och att bygga ett hälsosamt hus som andas var utgångspunkten i deras planering.
Planen var att bygga ett hus i två våningar med halmbalsteknik. De ville ha ett ekologiskt hus anpassat till både familjens behov och tomten. Ekoarkitekt Kati Juola-Alanen gick igenom parets önskemål och tillsammans fick de ihop den perfekta lösningen. Det skulle bli ett rött hus i två våningar på cirka 190 kvadratmeter. Då ritningarna var klara hade det kommit ett nytt alternativ på marknaden, Ecococon halmelement. Tiina och Geir beslöt sig för att använda sig av den nya tekniken.
– Vilken tur, konstaterar Tiina.
Tack vare elementen gick bygget både snabbare och smidigare, men eftersom byggsättet var nytt fanns det inga färdiga hus att bekanta sig med. Deras hus skulle bli Finlands första, byggt av halmelement.

Halmelementen monterades enkelt på plats med hjälp av kunniga yrkesmän.


Paret fick bara försöka visualisera hur ett hus av halmelement kunde se ut. Nu då parets hus är byggt har många intresserade bekantat sig med det. På utsidan ser huset ut som ett vanligt trähus. Även inuti ser det rätt så traditionellt ut. Materialvalen är noga genomtänkta och huset är fritt från plast och kemikalier. Det faktum att väggarna är gjorda av halm och behandlade med lerputs är inget man genast lägger märke till.
Lerputs gör stommen brandsäker och är också en bra lösning med tanke på inomhusluften. Tiina berättar att de hade specialiserade hantverkare som behandlade väggarna med lerputs. Man kan välja olika effektytor eller jämna väggytor i olika färger. Familjen har valt ljusa, släta väggar. I sovrummet har paret valt att ha en tapetserad effektvägg. Här är det traditionell papperstapet som gäller.

Familjen gillar sitt moderna kök. Den öppna lösningen bjuder till trevlig samvaro.


Marockansk teknik i våtutrymmen
I toalettutrymmena har paret valt en kalkbaserad yta kallad tadelakt, ett material som används i stället för kakel i våta utrymmen. Tiina är nöjd med valet och prisar det bekymmersfria underhållet. Paret valde en mörkgrå nyans som liknar kakel. Ytbeläggningen är helt slät och ytan är lättskött. Användningen av denna teknik, med rötter i Marocko, har långa anor och har sina rötter i Marocko, där man använt det för att bland annat vattentäta väggar i hammam (marockanska badinrättningar).
Tadelakt är en naturlig produkt baserad enbart på kalk. Man får fram olika färger genom att tillsätta naturligt mineralpigment. Företaget Natural Building Company använder sig av estnisk kalk, även kallad gekolakt. Den speciella tekniken kräver mycket yrkesskicklighet och erfarenhet.

Tiina och Geir har valt en lite ovanligare lösning i våtutrymmena. Den kalkbaserade ytan Tadelakt kommer ursprungligen från Marocko.


Skyndar långsamt
Tiina och Geir har gått en lång väg från ritbordet till det röda huset i Pusula. Eftersom Geir är en skicklig timmerman valde de att bygga så mycket som möjligt själva. Planen var att flytta in då nedre våningen stod klar. Allt förutom bastun var klart då familjen flyttade in. Eftersom Geir bygger på huset efter arbetsdagen har paret valt att ta det lugnare efter att de flyttat in.
– Det är viktigt att också hinna njuta av familjelivet, säger Tiina.
Nedre våningen har en öppen plan. Här finns husets hjärta, köket och vardagsrummet med den stora platsmurade spisen i centrum. Förutom värme förser spisen familjen med varmt vatten och golvvärme i våtutrymmena under eldningsperioden. Vintertid eldar familjen oftast två gånger om dagen.
– Familjen kan även använda spisen till matlagning, då får grytorna puttra inuti spisen berättar Tiina.
Det välisolerade huset håller värmen bra. Då vädret blir varmare tar solpanelerna över. Familjen har även installerat oljevärmda element som reservvärmekälla. De kan användas till exempel då familjen är på resa.
I nedre våningen finns även grovkök, toalett, dusch och ett sovrum. För tillfället sover hela familjen i ett sovrum och det känns därför lite trångt. Då övre våningen blir klar kommer sovrummet att bli antingen arbetsrum eller gästrum.

Familjen stortrivs i sitt nya hem. Materialen i huset lämpar sig perfekt för barnfamiljer, konstaterar Tiina.


Nästa steg blir att starta byggandet av övre våningen med tre sovrum, hall och en balkong. Det blir lerputs på innerväggarna och kalkputs i våtutrymmena. Paret hoppas att övre våningen ska bli klar under kommande sommar. Bastun och gården står också på listan med projekt som väntar.
Nöjd familj
Familjen trivs i Pusula. Att de själva planerat sitt hem efter familjens behov bidrar mycket till trivseln i vardagen. Tiina och Geir är väldigt nöjda med sitt hus.
– Det känns skönt då man vet vad huset är byggt av. Det faktum att vi bara använt oss av naturmaterial gör att vi inte kommer att lämna efter oss något problemavfall då huset inte längre tjänar oss, skrattar Tiina.
– Visst är det en viss skillnad att bo på landet, eller nästan på landet konstaterar Tiina.
Det blir mycket snöröjning och sandande på vintern. Sommartid gäller det att fälla träd och hugga ved inför följande vinter. Som tur finns det fortfarande gott om träd på tomten för kommande vintrar.
– Och så är det ju en rolig syssla, säger hon.
 

Tiina och Geir fann sin drömtomt intill en liten sjö i Pusula. De njuter av den vackra vyn över sjön samt av allt naturen har att erbjuda.


I höstas påbörjade familjen trädgårdsarbetet. De planterade bärbuskar och anlade en gräsmatta på bakgården. Planen är att hålla gården lättskött med mycket utrymme för familjens små gossar att ränna runt.
Tiina ser fram emot sommaren då familjen kan fortsätta med sin planering av gårdsplanen och byggandet av övre våningen. Och förhoppningsvis flytta in i egna sovrum.
Vad beträffar inredningen tror Tiina att sakerna finner sina platser då alla rum står klara.
– Tills dess nöjer vi oss med mormors matbord och några andra möbler. Så länge pojkarna är små passar det med få möbler. Och då de inte längre ränner runt med marmelad på händerna är det också enklare att planera inredningen skrattar Tiina.
Text: Daniela Salo
Foto: Tiina Tervo

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken