Alternativ julkalender

I adventstid är det många som tycker om att få öppna en lucka i en kalender varje dag ända fram till jul. Barnen kanske uppskattar att få en choklad- eller leksakskalender och en och annan vuxen vill gärna ha en egen kalender, som till exempel en tekalender.
Prästen Katrin Nymberg i Svenska kyrkan i Umeå fick i fjol en idé om att göra en alternativ julkalender för gudstjänsten i den församling där hon arbetar. Hon utgick från andra liknande församlingars alternativa julkalendrar och lät trycka upp 100 exemplar av sin egen i hopp om att det skulle inspirera församlingsmedlemmarna till att bidra till en varmare och medmänskligare december.
Nymberg var övertygad om att det numera finns ett sug i samhället efter mera medmänsklighet, en vilja att med gemensamma krafter få avsluta året lite mer medmänskligt som en motreaktion på alla hemskheter som sker i världen. Och det var efter att Nymberg i fjol lade ut sin alternativa julkalender på Svenska kyrkans facebooksida som spridningen tog rejäl fart och det blev en enorm efterfrågan på kalendern – den första december hade den delats redan över 10 000 gånger!
Bakom varje lucka i Nymbergs alternativa fjolårskalender fanns en uppmaning om att göra en god gärning, liksom i församlingens alternativa julkalender i år. Första december uppmanas lucköppnaren att hålla upp dörren för någon, andra december att skriva en positiv kommentar på nätet och den tredje december att tända ett ljus och be för någon som har det tungt. Resten av luckorna innehåller olika uppmaningar om att göra något som på olika sätt kan glädja en medmänniska eller bara annars är en bra insats för samhället
eller miljön.
Också här i Finland skulle vi mer än gärna kunna ta till oss budskapet i Svenska kyrkans alternativa julkalender och bidra till mer medmänsklighet, åtminstone i adventstid. Kalendern kan mycket väl återanvändas år efter år eftersom innehållet i den inte föråldras. Du som vill bidra till ett mer medmänskligt samhälle i adventstid i år, följ gärna så många uppmaningar som möjligt i kalendern. Blir vi många kan vi åstadkomma mycket!
Text: Rosita Holtlund
Foto: Svenska kyrkan