Baconlindad röding med bakad potatis

image_print

Baconlindad röding (4–6 port)
2 rödingar, rensade
12 skivor tunt skuren bacon
havssalt/flingsalt
färskmalen svartpeppar
vitlökspulver
salvia och rosmarin
tunt skivad lök
Skölj och klappa fisken torr. Strö insidan av varje fisk med salt, peppar och vitlökspulver. Lägg några kvistar rosmarin och salvia och tunt skivad lök inuti. Stäng fisken. Börja på stjärten och linda bacon hela vägen runt fram till huvudet.
Förbered ett grillgaller över glödande kol. Placera fisken på grillen direkt över glöden. Tillred i 10–15 minuter, sedan vänd försiktigt över och tillaga på andra sidan ytterligare omkring 10–15 minuter eller tills baconen är krispiga på alla sidor.
Den faktiska tillagningstiden kan variera en aning beroende på storleken på fisken och kolens temperatur. Kontrollera för att se om fisken är klar genom att peta med spetsen på en kniv. Den bör genomborra fisken lätt. Om inte, vänd igen och tillred i ytterligare 5–10 minuter. Ta bort från värmen och servera genast.
Bakad potatis (4–8 port)
(Batat kan användas i stället för potatis, den har sötare smak.)
4 stora bakpotatisar
lite olja
8 bitar av tjock aluminiumfolie (dubbelfolie behövs)
smör till servering
salt och peppar
Torka och gnugga potatisarna med lite olja. Linda varje potatis i ett dubbelt lager av folie, vrid ändarna för att använda som handtag. Separera de glödande kolen från elden. Lägg potatisen direkt på glödande kol. Du kan använda en spade eller lång sked att ösa kolen och aska runt potatisen med.
Låt koka i cirka 45 minuter. Testa om de är klara genom att försiktigt pressa på potatisen. Om den känns mjuk så är den klar. Är den fortfarande är hård, lägg tillbaka på kolen i ytterligare 10–15 minuter och testa igen.
Rotera potatisen med jämna mellanrum för jämn tillagning.
Servering: Dra försiktigt folien tillbaka. Skär potatisen på längden och använd en kniv eller gaffel till att mosa den lite. Toppa med smör, salt och peppar. (Jag brukar dela en potatis till två personer om potatisarna är riktigt stora.)
Obs! Förbered några extra potatisar till nästa dag. På morgonen, tärna potatisen och stek i en panna till exempelvis en rösti, eller till stekt potatis med bacon och ägg.
Recept: Anders Klint
Foto: Greger Grönroos

image_print

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM