Den Kronobybördige journalisten och författaren Anders Mård har bott och verkat i S:t Petersburg i 15 år. Han trivs bra i den hektiska ryska metropolen med över fem miljoner invånare.
Efter att ha bott permanent i Ryssland i ett och ett halvt decennium vet den kände korrespondenten Anders Mård en hel del om det på många vis gåtfulla grannlandet i öster. Det breda kunnandet har resulterat i flera utgivna böcker varav den senaste,”Vägen heter Ryssland”, gavs ut 2016.
– Så har fallet dock inte alltid varit. När jag gick i gymnasiet i Kronoby framstod dåvarande Sovjetunionen mest som ett rött skynke på kartan för mig. Jag visste inte mycket om Ryssland på den tiden, säger Anders.
I början av 1990-talet studerade Anders Mård journalistik i Helsingfors. Samtidigt kollapsade det stagnerade och urholkade Sovjetsystemet med dunder och brak. Ur askan föddes ett helt nytt Ryssland.
– De stora omvälvningarna efter systemskiftet ökade mitt intresse för Ryssland markant. Jag ville helt enkelt veta mera om vad som hände i landet.
Intresset för den väldiga östgrannen och dess kultur minskade inte precis när Anders träffade sin ryska fru Natalia under studietiden i Helsingfors. Paret valde småningom att slå sig ner i Natalias hemstad S:t Petersburg. Året var 2002.
– Först pendlade vi mellan Helsingfors och S:t Petersburg under en period. När vår äldste son Arsenij skulle börja i skolan gjorde vi till slut slag i saken och bosatte oss i S:t Petersburg, säger Anders.
Svårare att vara
utlänning i Ryssland
Flytten till Ryssland innebar att Anders fick lov att förkovra sig ordentligt i det ryska språket. Det är ett måste för alla som vill kunna kommunicera effektivt i det ryska samhället.
– Jag kunde ryska mycket bristfälligt i början och pratade därför engelska. Jag gick på språkkurs ett par gånger i veckan. Ett tag hade jag till och med en privatlärare på hemmaplan. Jag brukar säga att jag talar ett slags köksryska, säger Anders.
Numera talar Anders det ryska tungomålet flytande. Kommunikationen med frun Natalia, som är läkare till yrket, går på ryska till vardags.
– Med våra barn pratar jag svenska. Deras kunskaper i språket varierar. De äldsta barnen, som har gått i dagis i Helsingfors, är bättre på svenska än de yngsta barnen.
Att den ryska byråkratin är ett extra besvärligt kapitel i sammanhanget skriver Anders gärna under på.
– De rådande fördomarna om ryska myndigheter stämmer till punkt och pricka. Det vet för övrigt alla som har försökt idka affärsverksamhet i landet.
De byråkratiska processerna är mycket långsamma och komplicerade till sin natur.
– För egen del har den ryska byråkratin varit en tuff, omständlig och nervslitande kamp. Jag var dåligt förberedd inför den biten. Det tog till exempel länge innan jag fick mitt första uppehållstillstånd.
Det förutsattes bland annat att man innehade vissa kunskaper i det ryska språket och Rysslands historia.
– Utlänningar i Ryssland kan beviljas uppehållstillstånd för fem år i taget. Något permanent uppehållstillstånd finns det inte utan följande steg är ryskt medborgarskap. Att ansöka om medborgarskap är dock inte aktuellt för min del, säger Anders.
Många finländare uppfattar Ryssland som ett otryggt och osäkert land. Vilka är dina egna erfarenheter av säkerheten i Ryssland?
– Överlag känner jag mig tryggare i S:t Petersburg än i Helsingfors. Det värsta som jag har varit med om är att det begicks inbrott i min bil en gång. Några direkta våldsamheter eller påhopp har jag inte råkat ut för. S:t Petersburg är en rörig och livlig storstad med en kaotisk trafikkultur.
Både som bilist och fotgängare gäller det att vara mycket försiktig och observant.
– Efter den förödande terrorattacken i S:t Petersburgs tunnelbana i början av april har jag börjat undvika att anlita den underjordiska trafiken. Tack och lov behöver inte heller mina barn åka metro till och från skolan, säger Anders.
Anders Mård betonar också att alla icke-ryssar i Ryssland känner av de starka etnonationalistiska stämningar som har piskats upp i landet på sistone.
– Det har blivit svårare att vara utlänning i Ryssland. Folk är helt enkelt mera misstänksamma mot människor som inte är av rysk börd, säger han.
”Ryssarna är mycket
energiska”
Allt är givetvis inte dåligt i dagens Ryssland. Den information om landet som strömmar ut till världen tenderar att överskuggas av president Vladimir Putins förehavanden och politik. Ofta handlar det om nyheter av mera negativt slag.
– Det gäller dock att komma ihåg att Ryssland som land är så mycket mera än bara Putin, poängterar Anders Mård.
Anders säger sig allmänt taget trivas bra i det ryska samhället och han berömmer också den sociala kulturen i landet.
– Jag uppfattar ryssarna som mycket energiska människor. De är närvarande i nuet på ett starkt sätt.
De träffas ofta på kvällarna för att diskutera och umgås.
– I den virtuella världen har ryssarna ett eget socialt nätverk som är en motsvarighet till
Facebook-Vkontakte. Nätverket är mycket populärt i Ryssland. Ryssarna tillbringar mycket tid framför datorn. De skiljer sig inte från västerlänningar i det avseendet.
Anders Mård säger vidare att han och hans familj inte har några planer att bryta upp från sin nuvarande hemmiljö i S:t Petersburg.
– Det händer ibland att finländare som planerar att resa till staden tar kontakt för att rådfråga mig om saker och ting. Jag har faktiskt funderat lite grand på att bredda min verksamhet med guidningstjänster framöver.
Anders Mård brukar besöka den forna hemtrakten Kronoby – där hans föräldrar är bosatta – varje sommar.
– Nästan varje månad åker jag till Finland, antingen i personliga ärenden eller i arbets-
ärenden. Vanligtvis vistas jag i södra Finland.
Till Österbotten åker han mera sällan nuförtiden.
– Många år i Ryssland har givetvis påverkat min syn på hemlandet. Jag uppskattar det finländska systemet på ett annat sätt. Mycket fungerar bra i landet och det ska vi vara tacksamma för. Kanske är finländare för kvicka att gnälla över småsaker.
Också i Ryssland är det vanligt att folk klagar på dåliga skolor eller dåligt skötta vägar till vardags.
– Men Ryssland är inte någon demokrati. Till exempel att avsätta direktörer och andra auktoriteter är helt utom räckhåll.
Inte heller kan större folksamlingar sluta upp någonstans för att diskutera någonting.
– Då blir myndigheterna fort nervösa och griper in, säger Anders.
Allt viktigare för Ryssland
att framstå som stormakt

I våras arrangerades en jubileumsföreläsning på Åbo Akademi i Vasa.
Anders Mård och historikern och USA-experten Oscar Winberg, doktorand vid Åbo Akademi, var kvällens föredragshållare. Duon reflekterade kring Finlands roll mellan ett Ryssland där patriotismen vinner allt mera mark och ett USA som fått ett minst sagt spektakulärt statsöverhuvud.
Det betonades att Ryssland förväntar sig ett närmande till USA med president Donald Trump i spetsen och utvecklandet av en dialog mellan länderna.
– Det är allt viktigare för Ryssland att kunna framstå som en internationell supermakt. Landets invånare anser att Vladimir Putin har återinfört den yttre respekt som försvagades med besked på 1990-talet, säger Anders Mård.
Det pågår en stark militarisering i Ryssland. Förra året växte landets försvarsbudget med 6 procent trots den aktuella ekonomiska stagnationen.
– Samtidigt bör det tilläggas att dagens Ryssland inte är någon ekonomisk stormakt, säger Anders.
Apropå Finlands förhållande till Ryssland säger Anders Mård att man bör fortsätta debattera sakligt även om det stora grannlandet kommer med provokationer.
– President Sauli Niinistö har utvecklat en bra relation till Vladimir Putin. De båda ledarna tilltalar varandra med förnamnen när de träffas. Det är något som är ovanligt när vi
talar om Putin som vanligtvis har en strängt formell stil.
Tidigare gick Finland in för att befrämja demokratin i det nya Ryssland.
– Numera handlar det mest om handelsrelationer och det känns lite futtigt. Det skulle därför vara viktigt att Finland sätter sig ner och definierar vilket slags Rysslandspolitik man vill bedriva framöver, säger Anders.
Även om Ryssland har varnat för att ett finländskt Nato-medlemskap skulle göra relationerna länderna emellan klart mera frostig tycker Anders Mård att en seriös Nato-diskussion absolut kan föras i Finland.
– Det gäller att inte stirra sig blind på vad man tycker i Moskva. Med tanke på att det sannolikt skulle anordnas en folkomröstning i frågan bör alla kort läggas på bordet.
Vladimir Putin sitter säkert i sadeln i Kreml för närvarande. Han är förhållandevis ung och fyller 65 år i år. Med största sannolikhet ställer han upp i presidentvalet 2018, säger Anders Mård.
– Den politiska eliten och etablissemanget anser helt enkelt att det saknas alternativ till Putin.
Eventuella motkrafter är förvisade till att verka på gatu- och torgplanet.
– Samtidigt tror jag inte att man ska förvänta sig några nya reformer så länge som har Vladimir Putin har makten, säger Anders Mård.
Text och foto: Joakim Snickars

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken