READING

Ben tar inspiration från fantasy och historia

Ben tar inspiration från fantasy och historia

image_print

Ett intresse för historia och lajv ledde vidare till ett sömnads- och hantverksintresse för korsholmaren Ben Vikström, som snart får examen i klädsömnad vid Optima i Jakobstad.
Då man frågar Ben Vikström hur i all världen han kom på att börja sy skrattar han hjärtligt och svarar:
– Bra fråga! Det hänger nog ihop med att jag började vara med på lajv för cirka sju år sedan efter att ha varit med i ett mindre lajv under Kulturkarnevalen.
Med lajv avser man levande rollspel. Lajv kan också beskrivas som improviserad teater utan publik där alla är med och spelar. I en påhittad verklighet, ofta med inspiration från fantasy eller gamla tider, har alla deltagare en roll som de gestaltar så trovärdigt som möjligt.
De olika rollerna har naturligtvis också sina karakteristiska dräkter.
– Jag ville ha fina och välgjorda dräkter och accessoarer till mina roller, och då började jag sy och tillverka dem själv. Det här var när jag gick i högstadiet.
Ben sydde på fritiden medan kompisarna körde moped och tillbringade det mesta av fritiden med en skruvmejsel i garaget.
– Lajvandet gjorde nog att mitt hantverksintresse överlevde högstadietiden.
Nu studerar han klädsömnad vid Optima i Jakobstad och får snart sin examen.
Inspiration från lajv och fantasy
Också under studierna vid Optima har mycket av det han sytt inspirerats av lajv och
fantasy. Många plagg ser också gammaldags ut.
– Jag är glad över att jag har lärt mig hur man syr ordentligt.
De har fått lära sig mycket om hur man använder olika symaskiner, använder olika material och hur de olika materialen fungerar, hur de framställs och deras för- och nackdelar och bindningar.
–Vi har också lärt oss olika skärningar, snitt och modeller. Det första studieåret gick åt till att lära sig terminologin och grunderna. Andra året gav mera utrymme åt att vara kreativ och det tredje året handlar mycket om design och praktik.
Studierna ger en bred bas för alla möjliga jobb inom textilbranschen och man kan studera vidare till exempel inom design eller till textilingenjör eller ateljésömmare.
Gillar gammalt hantverk
Redan som liten hade Ben ett intresse för historia, och särskilt för medeltiden.
– Läraren gav mig en annan historiebok att ha som bredvidläsning då jag skyndade på och läste för långt fram i den vi höll på med, skrattar han.
Först var det alltså medeltiden som intresserade, senare har också till exempel renässansen intresserat och inspirerat.
– Överhuvudtaget ägnar jag mig mycket åt historia. Och då jag började med lajv minskade det här intresset inte alls – snarare blev jag ännu mera intresserad. Jag fantiserar mycket om hur det skulle vara att vara en riddare, höra till adeln och så vidare.
Det är inte bara gammaldags kläder som intresserar.
– Jag gillar tänkesättet och överhuvudtaget gamla metoder att göra saker, till exempel att jaga med pilbåge. Jag är också fascinerad av gammalt hantverk. Man gjorde bruksföremål som ser ut som konstverk. Det var exempelvis inte bara en kniv som smeden smidde. Förutom det vackra och vassa knivbladet gjorde han ett vackert handtag och en mönstrad knivslida. Det var ingen massproduktion utan varje föremål hade ett värde och gav hantverkaren sitt rykte.
Steampunk och läderrustningar
Bens kläder liknar inte riktigt på de kläder många andra av studiekamraterna syr.
– Nej, lite udda är jag allt. Jag har sytt flera plagg åt släktingar och vänner. Åt min syster har jag sytt en svart fodralklänning, en kompis har fått en steampunkklänning med tyllunderkjolar och snörliv och tillhörande hatt med fjädrar och pälsdetaljer.
–Steampunk hämtar sin inspiration från science fiction och den industriella revolutionen. Bland annat är genren inspirerad av tidiga scientific romance-författare som Mary Shelley, Jules Verne och Mark Twain. En annan kompis har fått en spejardräkt. Jag har också sytt byxor och en schamankjol åt mig själv. En del av de här kläderna visades upp vid en modevisning vid Optima för ett tag sedan.
Han berättar att det också blir många tunikor och skjortor i gammaldags snitt och en del väskor, läderrustningar och olika tillbehör. Han har också sytt struthättor.
– Just nu håller jag på med ett par läderstövlar med höga skaft och planerar olika dräkter till
en vikingafest jag ska arrangera i sommar.
Tack vare utbildningen kan han numera göra egna mönster utifrån bilder han hittar.
– Utbildningen har gett färdigheter att förstå sig på hur plaggen är sydda och då är det lätt att själv konstruera mönster och sy upp plaggen. Jag har också fått tag på gamla mönster, som jag använder. Ett exempel är Bockstensmannens dräkt. Bockstensmannen hittades i en mosse i Halland, Sverige, och antas ha levat under andra hälften av 1300-talet. Han bar en fullständigt bevarad medeltida mansdräkt som man framställt mönster av. Det mönstret köpte jag på en Vikingamässa i Sverige.
Då man har ett grundmönster är det enkla plagg och man kan lätt göra modifieringar av mönstret eller hitta på variationer.
– Pöbeln hade enkla, raka plagg medan överklassens plagg är de som mest finns bevarade. Det var dekorerade kläder, exempelvis med broderier, som höjde klädernas värde. De använde också mycket färger och då ville förstås också andra ha färggranna kläder för att se förmögna och framgångsrika ut. Om man inte hade råd med annat använde man dova färger. Svart var den dyraste färgen att framställa och användes enbart av de rika.
Det var praktiska plagg man hade förr i tiden.
– Jag förstår inte varför man inte använder exempelvis yllemantlar nuförtiden. De var varma på vintern och svala på sommaren och vattenavstötande så att de kunde användas i alla väder. Mantel och huva är plagg som borde börja användas igen.
Det var inte bara kläder som bars av människor förr i tiden.
– De bar också vackra smycken, det är tur att Kalevala har gjort så många återskapade
modeller. Jag skulle vilja gå mera på olika marknader och mässor. Nu är jag en flitig loppisbesökare och många smycken och andra tillbehör har jag fått i present. Jag har också funderat på att börja tillverka smycken genom gjutning, då skulle det förstås mest bli ringar i olika metaller. Glas skulle också vara ett intressant material att jobba med.
Han ser sig omkring i sin ateljé i föräldrahemmet i Kuni och skrattar.
– Då skulle jag behöva skaffa mig ännu mera utrustning. Jag tror att mina föräldrar tycker att jag har tillräckligt redan nu.
Närmast efter examen blir det militärtjänstgöring för Bens del. Att stanna inom militären och jobba några år och försöka spara ihop pengar till sina framtidsprojekt känns inte som en helt främmande tanke.
– Jag drömmer om att studera vidare i en konstskola och lära mig mera om konsthantverk. Då är förstås Sverige ett alternativ, där finns många skolor som skulle intressera mig. Jag skulle också vilja studera mera historia.
Då han tänker på vad han skulle vilja jobba med kommer han fram till två drömjobb.
– Jag skulle vilja driva ett rekvisitaföretag för film och teater. Men det är en svår bransch att ta sig in i. Jag drömmer också om att grunda en vikingagård. En besöksgård med smedja, kläduthyrning, hantverk och en taverna eller ett värdshus … Där finns det många saker man skulle kunna göra, skrattar han.
Text: Lilian Westerlund
Foto: Frida Perätalo

image_print

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM