Helt vanliga vetebullar med en härlig fyllning av citrus och vanilj. Lika goda till en kopp kaffe som till ett glas iskall mjölk.
Till degen:
1 pkt jäst
5 dl mjölk
150 g smör
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
13–14 dl vetemjöl
Till fyllningen:
100 g rumsvarmt smör
rivet skal av 1 apelsin
eller 2 mandariner
½ dl florsocker
1–2 tsk vaniljsocker
Till pensling:
uppvispat ägg och pärlsocker eller hackad
mandel
Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i 30–40 minuter.
Medan degen jäser värmer du ugnen till 250 grader, och rör ihop fyllningen. Vaniljsockret är egentligen inte nödvändigt men passar fint ihop med den lite syrliga apelsinen.
Vält ut den jästa degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred på apelsinkrämen. Vik plattan tre gånger, platta till lite och skär 1½ cm långa remsor och vrid till knutar. Jag brukar grädda dem i formar, men de blir fina även utan bullformar.
Låt bullarna jäsa på plåt i cirka en halv timme. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.
Recept och foto: Bitte Assarmo

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken