Julkaka (ca 10 bitar)

image_print

Kakbotten:
200 g pepparkakor
125 g kokosolja (eller
smör)
1 tsk mald ingefära
Fyllning:
4 gelatinblad
1 msk vatten
100 g vit choklad
2–2½ dl vispgrädde
200 g kvarg med vit-
choklad
Garnering:
1+1 dl lingonsaft eller
annan röd saft med stark
smak
3 gelatinblad
5 dl lingon eller tranbär
Krossa pepparkakorna i matberedare eller sätt dem i en plastpåse och krossa dem med hjälp av en kavel. Smält fettet i mikrovågsugnen eller i en kastrull och blanda i pepparkaks-smulorna. Sätt bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant och tryck ut pepparkaksblandningen till ett fast, jämnt lager i botten av formen.
Låt gelatinbladen dra 10 minuter i kallt vatten. Kläm ur vattnet och tillsätt 1 msk vatten, hetta upp i ett glas i mikrovågsugnen eller i en kastrull. Koka inte. Låt svalna.
Smält vitchokladen i bitar över vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugnen, 30 sekunder i gången, och rör om. Tillsätt 1–2 tsk (kokos)olja om chokladen klumpar sig. Låt svalna något.
Vispa grädden till skum skilt för sig. Rör ner kvargen i vispgrädden. Tillsätt gelatinblandningen och den smälta chokladen försiktigt i en tunn stråle under omrörning. Blandningen får gärna vara så sval som möjligt utan att stelna. Häll genast blandningen på pepparkaksbotten. Låt stelna i kylskåpet i minst två timmar.
Blöt gelatinbladen till bärgelén i kallt vatten. Pressa ur vätskan och sjud gelatinet i 1 dl stark lingon- eller bärsaft, antingen i mikrovågsugnen eller i en kastrull. Koka inte.
Tillsätt 1 dl kall saft eller vatten och låt blandningen svalna till nästan rumstemperatur. Bred ut bären i ett jämnt lager ovanpå kvargfyllningen och häll gelén på tills bären täcks. Låt kakan stelna till följande dag. När du lossar kakan ur formen kan du blöta kanterna försiktigt med varmvatten så att kakan lossnar snyggt ur formen.
Recept och foto: Myllyn Paras

image_print

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM