Moussaka (4 port.)

image_print

Greklands motsvarighet till Italiens lasagne får väl moussakan sägas vara. Moussaka är en gratäng med auberginer, köttfärs- och bechamelsås.
2 auberginer
1 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 400 g nötfärs
2 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm peppar
1 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
1 tsk oregano
3 dl mjölk
2 msk majsstärkelse (Maizena)
100 g riven ost
1 äggula
salt och peppar
Sätt ugnen på 225°C. Skiva aubergine och zucchini. Skala och finhacka lök och vitlök.
Stek färsen i hälften av oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré. Stek cirka 3 minuter.
Häll på krossade tomater och oregano. Låt småputtra under lock cirka 5 minuter.
Vispa ihop mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp under omrörning till en tjock sås.
Ta kastrullen av värmen och rör ned riven ost och äggula. Smaka av med salt och peppar.
Stek auberginen i resten av oljan i en stekpanna. Varva aubergine, zucchini och köttfärssås i en ugnssäker form. Häll över ostsåsen.
Grädda moussakan mitt i ugnen cirka 20 minuter, varav de sista 5 minuterna med grillvärme. Servera gärna med bröd.
Recept och foto: Lotta Kourimo

image_print

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM