READING

För familjen Friman är företagandet en livsstil

För familjen Friman är företagandet en livsstil

image_print

Familjen Friman driver en verkstad, en diversehandel, ett kafé, en restaurang och
ett svarveri i Tenala, Raseborg. I framtidsplanerna ingår också ett ysteri, ett ölbryggeri, service för campingturister och uthyrning av nyrenoverade lägenheter.
Per-Olof (Pelle) Friman i Tenala är företagare ända ut i fingerspetsarna. Han är uppvuxen i en företagarfamilj och förutom att han själv under största delen av sitt vuxna liv varit egen företagare, har han också fått hela sin familj involverad i företagsvärlden. Till familjen hör frun Anne Lindholm, döttrarna Daniela och Emma samt sonen Simon som allesammans verkar inom familjens företag i Tenala.
Pelle är uppvuxen i Karis och tillbringade ungdomstiden i Bjärnå. För 20 år sedan startade Pelle sitt första egna företag, traktorverkstaden P-O Friman i Tenala. I verkstaden underhåller han tillsammans med anställda allehanda maskiner. Under de gångna åren har Pelle byggt upp företaget som betjänar kunder både lokalt, nationellt och internationellt. Tack vare verkstaden har han med hjälp av sina kundkontakter byggt upp sin övriga verksamhet.
Fru Anne Lindholm är uppvuxen i Tenala. Hon är utbildad kock, och jobbade först i skolköket i Tenala. Därefter jobbade hon i över 20 års tid som närvårdare på servicehemmet i Tenala innan hon blev egen företagare tillsammans med Pelle. I början skötte hon mest de administrativa uppgifterna på kontoret, men hon hade större visioner för företaget som hon utvidgade. Hon ville att kvinnfolket också skulle ha någonting trevligt att titta på medan männen handlade skruvar och muttrar på verkstadssidan. Anne utvidgade således företaget år 2007 genom att öppna en liten butik med heminredningsartiklar och trädgårdsprylar.
Dottern Daniela, 27 år, är också kock till utbildningen. Hon hann jobba fem år på ett skolkök i Ekenäs innan familjen öppnade sitt kafé på övre våningen till sin diversehandel, och hon av den anledningen började jobba här. Numera fungerar hon som husmor i familjens restaurang Bakfickan som finns alldeles intill diversehandeln. Daniela har sambo och en dotter på tre och ett halvt år och familjen bor i Tenala centrum.
Annes och Pelles yngre dotter Emma är 24 år gammal. Hon utbildade sig till sjökapten i Mariehamn och hann ut på någon långresa till norra Atlanten innan hon stannade i land och började jobba här i familjeföretaget. Här jobbar Emma som allt i allo, det vill säga
som kock, servitör och som marknadsföringschef bland annat. Emma är delägare i det nya fastighetsbolaget, det gamla mejeriet i Tenala med många byggnader på totalt över 4000 kvadratmeter som köptes för ett år sedan. Emma bor på området i en lägenhet som pappa Pelle har renoverat. Hon ansvarar för företagens marknadsföring och administration. För tillfället har företagen 15 anställda, om sommaren nästan det dubbla.
Sonen Simon, 20 år gammal, började också han på kockutbildning och jobbar som allt i allo både inom restaurangen och i verkstaden. Han har nyligen fullgjort sin värnplikt och han trivs bra med att hålla på med alla möjliga praktiska arbeten inom familjeföretagen. Här har vi alltså en mycket kreativ familj där allesammans jobbar inom de egna företagen och där jobb och fritid går hand i hand.
Frimans diversehandel
År 2008 köpte Pelle och Anne ”Villa Skarp” i centrum av Tenala för att den skulle bli familjens diversehandel där man kunde köpa allt från skruvar och muttrar till arbetskläder, heminredningsprylar, trädgårdsredskap och småmaskiner. Pelle har själv renoverat hela huset som var i mycket dåligt skick då det köptes. Villan har fått sitt namn
efter murare Sigfrid Skarp som byggde huset år 1916.
– Jag minns att det var fredagen den 13 februari det året, säger Anne. För oss var det i alla fall inte något otursdatum eftersom diversehandeln i dag blomstrar och utbudet har utökats med olika delikatesser som man inte hittar i varje butik, samt även annan verksamhet, såsom postservice. Det som uppskattas i dag är möjligheten till personlig betjäning, något som inte alltid finns i de större affärerna.
– Det handlar om flexibilitet, säger Anne. Här på landet måste man vara flexibel om man ska klara sig. Om det råkar finnas kunder i butiken eller restaurangen när vi ska stänga för dagen, så inte slänger vi ut någon på momangen, säger hon.
I diversehandelns övre våning öppnade man ett kafé som numera också används bland annat som mötesplats och för minnesstunder.
Utsökta ostar
I diversehandeln finns också en ostdisk med både inhemska och utländska kvalitetsostar.
– Vi importerar ostar från hela Europa samt en del från Åland, Sverige och Norge, säger Anne. Mest säljer vi av ”Tenalaosten”, en unik ost som Pelle började tillverka själv hösten 2012.
Osttillverkningen fick sin början när ostmästare Lauri Helle, nästan 90 år gammal, stegade in i butiken i Tenala. Helle hade jobbat för Valio under hela sitt yrkesverksamma liv och ville nu föra osttillverkningshantverket vidare. På den vägen är det.
Den 12 december 2012 sålde Pelle sina första ostar i affären. Tio dagar senare var de slutsålda. Det finns inte längre så många ostdiskar av det slaget att ostarna inte är vakuumförpackade och kunderna har möjlighet att få provsmaka av dem.
– Vi fick ingen ost själva den julen för snart fyra år sedan. Den stora åtgången beror helt enkelt på att osten är så god, säger Pelle.
Osten passar både till vardag, till fest och till matlagning. En ost väger 12–13 kg.
– Under det första året sålde vi 380 ostar. Ryktet spred sig om den goda Tenala-osten och kunderna strömmade till från när och fjärran. Folk talar i allmänhet om endast en sorts ost när de talar om ”Tenalaosten”, men sanningen är att det finns många sorter också av
Tenalaosten, säger Pelle.
I Pelles framtida planer ingår att utveckla osttillverkningen och utvidga ysteriet. De planerna kommer att bli verklighet inom en snar framtid i och med att han köpte den nedlagda mejerifastigheten på över 4000 kvadratmeter ett stenkast från Tenala centrum. Där är det meningen att det nya ysteriet ska se dagens ljus, liksom ett ölbryggeri som också ingår i framtidsplanerna.
– Vi gjöt golvet till det nya ysteriet bara för en kort tid sedan och i planerna ingår det att få
ostarna klara till julförsäljningen, berättar Pelle.
Restaurang Bakfickan
Intill butiksfastigheten fanns också en gammal lagerbyggnad som Pelle har byggt om till den mysiga à la carte-restaurangen Bakfickan där man kan äta god mat till ett förmånligt pris.
Husets omtyckta lunch serveras alla vardagar. Restaurangköket finns i utrymmet där en gammal bybastu tidigare fanns. Restaurangen rymmer omkring 35 personer och vid vackert väder sommartid ryms det dessutom lika många personer till på terrassen intill som Pelle byggde för tre år sedan. Dessutom finns här ett lusthus som rymmer sju personer samt en glasskiosk och en minigolfbana.
Jag frågar Anne och Pelle om de överhuvudtaget hinner ta ut någon semester med alla dessa pågående projekt, både de som rullar på redan nu och de som ingår i framtidsplanerna.
– Enligt mig är det här snarare en livsstil än ett jobb. Någon semester har vi inte haft på över två år egentligen. Tidigare åkte vi ut med båten under sommaren och på skidsemester om vintern, men inte nu längre. Vi trivs så bra med allt det vi håller på med här, så vi tänker inte på att vi inte hinner åka bort på semester som vi gjorde förr, säger Anne.
– Jag har redan börjat fundera på vad jag ska jag göra
sedan när hela mejerifastigheten också är klar, säger Pelle med ett spjuveraktigt leende.
Familjen Friman kommer säkert att ha mycket att erbjuda i framtiden. Viljan att hela tiden förbättra och utveckla före-tagen finns definitivt hos alla de härligt kreativa familjemedlemmarna.
Text och foto: Gunnevi Winberg

image_print

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM