"Sjökaptenen" (2 pizzor)

image_print

När vi var i Åbo förra sommaren hittade vi kocken Michael Björklunds restaurang ”Niska” som serverar åländska plåtbröd som är en nordisk variant på pizza. Vi blev väldigt förtjusta i deras ”Sjökaptenen” bestående av kallrökt lax, tomat, rödlök, svartpeppar, pepparrotskräm och ruccola. Vi var väldigt snabba att försöka oss på att efterlikna denna när vi åter var hemma i vårt eget kök.
Antingen gör man sin egen pizzabotten eller så väljer man den lite enklare vägen och använder färdig pizzabotten, stora tortillabröd eller libabröd, det sistnämnda är favoriten.
2 pizzabottnar
200 g färdig pizzasås
1 dl riven mozzarellaost
1 dl riven västerbottensost
½ rödlök (stor) i ringar
6 cocktailtomater, halverade
grovmalen svartpeppar
Pepparrotskräm:
1 dl crème fraiche
finriven pepparrot efter behag
salt, svartpeppar
200 g kallrökt lax i skivor
ruccola
Sätt ugnen på 250°C.
Förbered pepparrotskrämen först genom att smaksätta crème fraiche med riven pepparrot och sedan vispa den luftig med elvisp. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg över den i en spritspåse (alternativt en vanlig plastpåse som man sedan klipper ett litet hål på i ena hörnet).
Bred pizzasås på bottnarna. Blanda de båda ostsorterna och fördela ovanpå tomatsåsen. Krydda rejält med grovmalen svartpeppar direkt från pepparkvarnen. Strö över rödlöksringar och tomathalvor. Grädda pizzorna i mitten av ugnen tills osten smält och blivit fint gyllenbrun, cirka 10 minuter beroende på ugn.
Lägg skivor av kallrökt lax på den varma pizzan, spritsa över pepparrotskrämen och toppa med färsk ruccola. Servera pizzorna direkt.
Recept och foto: Agneta Häggblom Wiklund & Petri Wiklund

image_print

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM