Den här efterrätten har en härligt frisk smak. Om du använder årets första späda rabarber behöver du inte skala rabarbern, som i bästa fall då kan ge lite vackert röd färg till efterrätten. Servera den gärna vackert upplagd i glas!
17 havrekex överdragna med choklad
Rabarberkompott:
275 g rabarber eller
ca 6 dl skurna i bitar
¾ dl vatten
ca 1 ½ dl socker
Ostmousse:
2 dl vispgrädde
1 burk (250 g) mascarponeost
3–4 tsk florsocker
1 ½ tsk vanillinsocker
Skala rabarbern (låt gärna skalet vara kvar om det är årets första späda rabarber) och skär den i mindre bitar.
Mät upp vatten och socker i en kastrull och ge blandningen ett uppkok.
Lägg ner rabarberbitarna och sjud dem på svag värme tills de känns mjuka utan att gå sönder. Efter ett par minuter bör de vara mjuka och tas upp med hjälp av en hålslev. Ställ rabarberbitarna åt sidan att kallna.
Koka rabarberlagen ytterligare några minuter utan lock tills den reducerats och får sirapsliknande konsistens. Ställ åt sidan att kallna.
Vispa grädden och vänd därefter ner mascarponeosten. Smaksätt med flor- och vanillinsocker.
Bryt kexen i större bitar och varva med rabarberbitar och ostmousse. Skeda till sist över rabarbersirapen och garnera med färska bär.
Recept och foto: Rosita Holtlund

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken