Det finns lika många recept på den traditionella pashan som det finns dessertmakare, men detta är vår version.

Det man bör tänka på är att pashan ska stå och rinna av ett dygn, eller i alla fall över natten, i kylskåp så den är perfekt att förbereda i det avseendet. Denna påskiga efterrätt får gärna dekoreras med färska frukter och bär i olika färger innan servering.

Färska frukter och bär gör att pashan känns lite lättare, för annars är den en väldigt mäktig dessert där en liten bit är alldeles tillräcklig. Har man ingen riktig pashaform går det lika bra att använda en kaffetratt (storlek 1 x 4) med ett kaffe-filter i.

50 g smör
250 g kvarg
1 äggula
2 msk socker
skal av cirka ½ citron
½ dl russin
½ tsk vaniljpulver eller
1 tsk vaniljsocker
2 msk hackad mandel
2 msk suckat
1 ½ dl vispgrädde

Till garnering:

färska frukter och bär

Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt kvargen och rör ihop. Ta bort kastrullen från värmen.

Vispa äggulan lätt med sockret och rör ner i kastrullen.

Klipp russinen i mindre bitar. Blanda ner alla ingredienser, förutom grädden, i kastrullen.

Vispa grädden och blanda ner den till sist i kastrullen, rör försiktigt. Häll pashasmeten i en kaffetratt (1 x 4) klädd med ett kaffefilter. Täck med plastfolie och ställ på en djup tallrik så inte den vätska som rinner ut rinner ut i kylskåpet.

Placera gärna något med tyngd på pashan, förslagsvis ett mjölkpaket, så trycks den ihop och blir fin. Låt pashan stå ett dygn i kylskåp och rinna av. Töm tallriken på vätska någon gång.

Lossa pashan från kaffefiltret och lägg den på ett fint serveringsfat. Garnera med färska frukter och bär.

Recept och foto: Agneta Häggblom Wiklund och Petri Wiklund

 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken