Köttbullar äter man året om, men till jul piffar jag gärna till dem med julkryddor.

400 g älgköttfärs
400 g grisköttfärs
1 ½ dl havregryn
1 ½ msk potatismjöl
1 ½ dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
2 ägg
1 gul lök
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm kryddpeppar, mald
1 krm ingefära, malen
1 krm kryddnejlika, malen
½ tsk kanel

Lägg ugnen på 150 grader. Ta fram färsen en stund på förhand. Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde i en skål och låt svälla i en kvart.

Skala och hacka löken riktigt fint så länge, riv löken på rivjärn om det bland dina gäster finns barn som ogillar lökbitar. Tillsätt ägg och kryddor i havregrynssmeten. Arbeta till sist ner köttfärsen.

Forma smeten till runda köttbullar som du radar i en ugnsform eller på en plåt. Grädda köttbullarna i ca en halvtimme beroende på hur stora de är. Bullarna behöver inte få fin färg i detta moment.

Hit kan du förbereda dagen före jul, följande dag steks de ugnsgräddade köttbullarna upp i stekpanna i smör tills de är genomvarma och fått fin färg.

Recept och foto: Malin Båtmästar

 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken