(Receptet ger 18-20 biskvier)

Biskvi, denna underbara bakelse som ser så lyxig ut, men som inte är så svår att göra som man kan tro. Den kan varieras otroligt mycket. I det här receptet har jag valt kombinationen citron/lime och vit choklad. Det som krävs är tid och planering då det tar mellan 2– 2 ½ timme att göra dem.

Bottnar:

250 g mandelmassa
1 ½ dl socker
2 äggvitor

Fyllning:

250 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
2 tsk hett vatten
4 msk lime curd
saft från en halv citron

Garnering:

200 gram vit choklad
20 g kokosolja
ev. lite mörk choklad

Sätt på ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och blanda den med socker samt äggvita. Vispa allt till en pösig smet. Spritsa eller klicka ut smeten till runda kakor, ca 4–6 cm i diameter på bakplåtspapper. Låt ligga i rumstemperatur på plåten i ca 30 minuter.

Grädda mandelbottnarna mitt i ugnen, 15–20 minuter. De skall få lite gyllene färg. Låt dem svalna på bakplåtspappret på galler. Lossa dem försiktigt från pappret.

Rör matfettet och florsockret riktigt pösigt och vitt. Tillsätt vattnet och fortsätt vispa tills allt blandats.

Tillsätt smaksättningen och smaka av.

Bred smörkrämen på kakornas undersida. Forma krämen med en palett eller kniv så att den blir fint rundad. Ställ in kakorna i frysen i ca 15 minuter eller i kylskåp i ca 30 minuter.

Smält chokladen och kokosoljan i vattenbad på spisen eller i mikrovågsugn. Om du smälter chokladen i vattenbad ska skålen täcka kastrullen helt så att inte vattenångan kommer i kontakt med chokladen och gör den grynig.

Låt chokladen svalna lite grann innan du doppar biskvierna i den. Doppa dem två gånger och låt chokladen stelna emellan. Låt dem droppa av på ett galler med ett bakplåtspapper under, så blir det inte så kladdigt på bakbänken.

Om du vill garnera biskvierna kan lite mörk choklad smältas och spritsas över i olika mönster.

Förvara biskvierna svalt, men helst inte i kylskåp eftersom mandelbottnen blir kladdig av att stå i kylskåp. De går att frysa och behöver då få tinas långsamt i kylskåpet.

Recept och foto: Helena Löfström

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken