(Receptet är för 4–5 portioner)
lasagneplattor
400 g svamp, gärna kantarell
150 g fryst spenat
½ kruka basilika
70 g valnötter
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk honung
Ostsås:
3 msk smör
¾ dl vetemjöl
6–8 dl mjölk
½ kruka basilika
200 g färskost med kantarellsmak
100 g riven (parmesan)ost
1 tsk salt
Ställ in ugnen på 200°C.
Hacka vitlöken. Tvätta och hacka basilikan. Hacka valnötterna.
Stek svampen lätt i stekpanna, tillsätt spenat och krossad vitlök. Smaksätt med honung och salt och ställ svampröran till sidan.
Smält smöret till såsen i en kastrull. Rör i mjölet och rör ner mjölken. Koka tills blandningen tjocknar. Rör i basilika, färskost och riven ost.
Salta.
Smörj en ugnsform och varva såsen och svampröran med lasagneplattorna. Börja och sluta med ett lager sås.
Grädda lasagnen i cirka 45 minuter eller tills lasagneplattorna är mjuka. Täck vid behov med aluminiumfolie om ytan blir mörk mot slutet.
Tips: Om du vill kan du tillsätta lite stekt bacon i svampröran. Minska i så fall lite på saltmängden.
Recept och foto: Johanna Granlund