Tortizza webb

Ett rekordsnabbt sätt att göra egen pizza på är att fuska sig förbi momentet med hemmagjord pizzadeg och använda sig av färdigköpta tortillabröd. Då kan man i stället koncentrera sig på fyllningen, och låta var och en i familjen komponera sin egen vegopizza, utan att behöva kompromissa om smaker.

Curry, banan och jordnötter, 4 pizzor

4 tortillabröd
2 dl tomatsås (färdig eller hemmagjord)
4 dl mild ost (ca 160 g)
2 tsk currypulver
2 bananer
1 dl jordnötter

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg tortillabröden på en bakplåtspappersklädd plåt och bred cirka 0,5 dl tomatsås på varje bröd.

Strö över ost och currypulver.

Skiva bananen och hacka eventuellt jordnötterna (smart om barnen ska äta) och lägg på. Grädda i mitten av ugnen i cirka fem minuter eller tills osten smält och pizzorna fått fin färg.

Kantarellpizza med sparris och zucchini, 4 pizzor

4 tortillabröd
2 dl tomatsås (färdig eller hemmagjord)
4 dl mild ost (ca 160 g)
2 dl kantareller
En bit zucchini
Ett knippe sparris
Timjan eller oregano

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg tortillabröden på en bakplåtspappersklädd plåt och bred cirka 0,5 dl tomatsås på varje bröd.

Strö över osten.

Ansa kantarellerna och skär dem i halvor. Skölj sparrisen och skär bort den träiga nederdelen. Dela den i bitar. Skölj zucchinin och hyvla skivor av den. För mer smak kan man fräsa kantareller, zucchini och sparris i smör och lite vitlök innan de läggs på pizzan.

Lägg på pizzorna och grädda i mitten av ugnen cirka fem minuter eller tills osten smält och pizzorna fått fin färg. Toppa med timjan eller oregano.

Pestopizza med kronärtskockor, tomat och oliver, 4 pizzor

4 tortillabröd
2 dl tomatsås (färdig eller hemmagjord)
1–2 bollar mozzarellaost (ca 160 g)
En ask små tomater
200 g champinjoner
En burk konserverade kronärtskockor
En liten burk oliver
4 msk pesto
Ett par nävar rucolablad

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg tortillabröden på en bakplåtspappersklädd plåt och bred cirka 0,5 dl tomatsås på varje bröd.

Dela mozzarellabollarna i småbitar och strö ut.

Skiva tomaterna, champinjonerna och kronärtskockorna och lägg på tillsammans med oliver.

Grädda i mitten av ugnen cirka fem minuter eller tills osten smält och pizzorna fått fin färg. Toppa med pesto och rucola.

Superenkel tomatsås:

Hacka en lök och en vitlöksklyfta, och fräs i lite olja. Tillsätt en matsked tomatpuré och 500 g passerade tomater. Smaksätt med en grönsaksbuljongtärning, en tesked strösocker, en matsked balsamvinäger och lite torkade örter, t.ex. oregano. Låt såsen koka så länge som möjligt, ju längre desto godare.

Recept: Sara Ask och Lisa Bjärbo i boken Mera vego på Ordfront förlag.

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken