Chia webb

Något som snabbt stigit på matens egna trendlistor är det lilla chiafröet. Aztekerna har använt det här fröet i mer än tusen år och så litet det är innehåller det ändå massor av nyttigheter! Omega-3, antioxidanter och kalcium är bara några av de superämnen fröet innehåller. En hälsosammare efterrätt får man leta efter!

 

 

 

3 msk chiafrön
2,5 dl kokosgrädde
1 tsk vaniljpulver (eller vaniljsocker)
frukt och bär, t.ex. apelsin, ananas, hallon

 

 

 

 

Blanda chiafrön, kokosgrädde och vaniljpulver i en skål. Låt stå i minst tre timmar men ännu hellre över natten, så att puddingen hinner sätta sig. Rör om lite mellan varven.

 

Vid servering: Skeda upp chiapuddingen i fina små glas. Skär tärningar av syrliga påskgula frukter, till exempel apelsin eller ananas, och lägg dem ovanpå puddingen tillsammans med lite hallon.

Recept och foto: Jaana Helgesson

 

 

för påsken kommer det fler musikönskemål än vanligt till radioprogrammet Tack och lov. Det är också inför påsken och julen som programmet har sina flesta lyssnare. Här berättar Sibbobon Stefan Härus mera om påskmusiken och hur han personligen uppfattar påskens utmanande budskap.

Nämn en typisk påskpsalm, Stefan Härus!

– Melodin ”Se vi gå upp till Jerusalem.” Melodier av den typen hör man ju inte annars.

Har du egna påskfavoriter då?

– Det är nog sångerna om korset och blodet, det hjälps
inte! Hela kristendomen ”står och faller” med detta. Tar vi bort den delen – påskens budskap – då har vi ingenting kvar. Då kunde vi sluta med våra samlingar och riva kyrkorna!

Radiomannen Härus bor i Mårtensby i Sibbo, är gift och har tre barn. Han berättar att han sedan barndomen intresserat sig för kristen musik och att han själv både spelar och sjunger.

Det var av rent intresse för musik och musikprogram som Stefan på 1970-talet tog kontakt med rundradion i Böle, Helsingfors. Han fick engagemang inom musikradion, bland annat med program som ”En gåva i toner”.

Sitt dagliga jobb som banktjänsteman skötte han som vanligt, ända tills bankkrisen var ett faktum och Stefan fann sig vara en bland alla de hundratals bankanställda som friställdes.

– Då hade jag ”en fot inne” på radion – och så halkade jag in där, förklarar han.

Återvänder inte fåfängt

Sedan länge följer en stor och trogen lyssnarskara Tack och lov (måndagar i Radio Vega, repris söndagar) önskeprogrammet för andlig musik. För den som använder dator, kan nämnas att programmet har en egen sida på Facebook med omkring 1 400 medlemmar. Varje månad ansluter sig omkring trettio–fyrtio nya medlemmar!

Vi kommer in på orsakerna till det här kraftiga gensvaret och Stefan låter förstå att tröskeln för ”det andliga” för många är lägre när det gäller ett radioprogram, än till exempel ett gudstjänstbesök.

– Det står i Bibeln att Guds ord inte återvänder fåfängt, poängterar Stefan. På något sätt finns här någonting som ”tar skruv” i människan och sedan samtidigt kombinerar det med musiken.

Var går gränsen för vad som kallas ”andlig” musik”?

– Eftersom Tack och lov skall tillmötesgå just önskemål med andlig musik, har jag försökt hålla en tydlig linje och spela sådant som absolut kan tolkas som andligt. Ifall jag inte hittar någon andlig symbolik i texterna, överlåter jag åt andra att spela de låtarna. Sedan finns det så kallade cross over-sånger förstås. Sången ”Stad i ljus” är en typisk sådan.

 

Sånger som människor
känner igen sig i

Stefan Härus berättar en personlig erfarenhet från ”längesen”. Den kände pastorn David Wilkerson predikade i en välbesökt gudstjänst i Helsingfors ishall. I gudstjänsten deltog också sångaren Dallas Holm.

– Jag har i dag inte en blekblå aning om vad predikan handlade om. Men jag har bilden
på min näthinna av Dallas Holm, där han stod på scenen i strålkastarljuset och knäppte på sin gitarr medan han sjöng sången ”Jag vill hellre ha Jesus än silver och guld.” Det var
ingen annan musik än en akustisk gitarr – men det var en av de bästa versionerna av den sången jag någonsin hört. Det har gått kanske 40 år sedan dess, men jag minns det än i dag!

Även inom den andliga musiken finns olika trender, så vad – förutom påskmusiken – attraherar lyssnarna?

– Det är inte alltid så att de modernaste låtarna och lovsångerna går hem, svarar han. Många sånger är omtyckta för att de återger en berättelse. Man känner igen sig själv i skild-
ringar om hur tron gett människor ett nytt livsinnehåll. Det handlar om odödliga sång-
texter, till exempel dem som Fanny Crosby skrev. Själv var hon blind, hade andra motgångar och elände. Men ändå skrev hon sånger med ett verkligt djup. Vilka texter! En lyssnare önskade en av hennes mera okända sånger och då
fick jag orsak att ta en när-
mare titt på hennes produktion. Jag upptäckte att hon har en massa fina melodier och de har ofta just korset och påsken som tema.

Vi talar om den nyligen hemgångna pastorn, musikern och sångaren Andrae Crouch, vars sånger i stor utsträckning ock-
så översatts ti
ll svenska.

Sånger som ”Blodet skall aldrig mista sin kraft” och ”Soon and very soon” hör till de
gospelsånger som i dag sjungs över stora delar av världen.
Stefan påminner om att Crouch som liten var tondöv, men att hans troende far bad att han
skulle få en ”musikens gåva”.

Att Andrae fick musikgåvan av Gud behöver ingen tvivla
på, efter det genomslag hans sånger om Jesus har fått.

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken