Hipsterslayer webb

 

Bandet som från början grundades för att få behövliga studiepoäng visade sig snabbt bli något mycket större. Med två nysläppta singlar planerar de österbottniska grabbarna i bandet Hipster Slayer nu sin Tysklandsturné.

 

Ungdomsbandet Hipster Slayer består av Tim Granbacka, Victor Sågfors, Mats Ödahl, Toni Nordlund och Joel Fagerholm. Sedan 2012 har de skapat en musikgenre av experimentell indiepop och elektronisk robotrock. Ett projekt som fick sin början i Musikhuset i Jakobstad, där alla utom Joel studerat musik.

Victor, Mats och Toni startade bandet i anslutning till en kurs i Yrkeshögskolan Novia.

– Från början var det bara en studieprestation för att uppnå studiepoäng för en kurs, berättar Victor.

Men ganska snabbt visste de att det kunde bli något större.

– Och Tim fick bara order om att bli sångare i ett band. Vi tyckte han skulle passa perfekt, säger Mats.

Hur kom Joel med?

Killarna sitter tysta. Toni förklarar att Joel först fungerade som inhoppare men att han ganska snabbt blev en i gänget.

Debuterade i Jakobstad

De började träffas genom skolan och till slut var de ett ”projekt” som inte hade något med vare sig studiepoäng eller skola att göra. Det var på After Eight i Jakobstad som de hade sin debutspelning våren 2013.

– Då hade vi arbetat på eget material sedan hösten, förklarar Tim som är den i bandet som har har hand om låtskrivandet.

– Feedbacken blev oväntat enorm och vi sporrades verkligen att fortsätta, säger Mats.
Intresset för bandet spred sig och Hipster Slayers musik delades flera gånger om via nätet.

Hur blev bandets namn Hipster Slayer?

Mats och Victor tittar frågande på varandra.

– Ja, hur var det vi kom på det namnet egentligen? säger Mats sedan frågande.

Tim funderar och säger sedan:

– Det kom faktiskt till på en av alla våra kaffepauser på After Eight.

Mats förklarar att de slängde ur sig massa namn på måfå och tyckte att det passade.

– Vad det betyder? Ingen aning. Det låter i alla fall bra, säger Tim.

Den 13 september 2014 släpptes deras nya låt och musikvideo ”In Space” på Youtube. Videon spelades in av Jonas Tallgård, Richard Björklund och Björn Knif på Fäboda. Som ljudtekniker fungerade Niklas Harju och Fritjof Brandt. Och reaktionerna på singeln blev stora.

– Låten blev presenterad på notreble.com som är den största internetsidan om det senaste och hetaste inom basnyheter, avslöjar Mats.

Tim är mannen bakom både rösten och Hipster Slayers låttexter. Inspirationen till nya låttexter finner han i vardagen.

– En låt handlar om vänskap, en annan om en fest. Inspirationen kan komma när som helst, och då, oavsett om det är dag eller natt, skriver jag.

Musiken är något de komponerar tillsammans. Mats förklarar att vissa låtar blivit till genom jamsessioner bandmedlemmarna emellan.

– Och sedan filar vi vidare på låtarna, säger Victor.

De kan avslöja att Tim för tillfället spelar in sina låtidéer i Tyskland.

– På musikerspråk innebär det att vi sedan ser till att alla får sin ”instrumentala röst” med i låtarna, förklarar Mats.

Har det hänt något pinsamt under en spelning?

– Kanske att någon skulle ha spelat fel eller någonting sådant, berättar Victor.

Mats fortsätter:

– Inte något spektakulärt i alla fall. Fast en gång höll jag på att bli stucken av en geting mitt under en spelning, då kände jag paniken sprida sig inombords …

Att döma av de andras minspel har Mats ingen vidare förkärlek för getingar.

Alltid nervöst före en spelning

Men någon större scenskräck har ingen. Men pirret finns alltid där innan en stor spelning.

– Det vore konstigt att inte vara nervös alls. Men man vänjer sig med tiden, säger Tim.

– Jag går in i en egen värld en dag innan en spelning. Kanske är det ett sätt för mig att hitta fokus och ladda upp inför vad som komma skall, funderar Mats.

Med rötterna i Österbotten har de hunnit med en del spelningar på hemmaplan. Men nu längtar de efter att få vidga sina vyer.

– Det är svårt att slå igenom på ett litet område, menar Joel.

Alla är överens om att Österbottens rika kulturfält ändå inte gör det omöjligt. Victor tillägger:

– Man uppskattar konst och musik här.

I samband med singelsläppet hösten 2014 for Tim och Joel vidare till Berlin för att studera musikproduktion. De närmaste två åren kommer de att spendera där medan resten av medlemmarna är inne på slutrakan av sina studier. Victor har tagit ett mellanår för att försöka livnära sig på musik.

Mats och Toni blir musikpedagoger i vår

– Jag håller på med mitt slutarbete, någonting som tiden inte alltid räckt till då jag arbetar som frilansmusiker vid sidan om. Om ett band behöver en basist till en spelning brukar de kontakta mig, förklarar Mats.

Toni håller med. Även han arbetar med musik och har trummor som sitt huvudinstrument. Och trots att medlemmarna i Hipster Slayer numera har ett distansförhållande till varandra har de ändå inga planer att de skulle gå skilda vägar.

– Branschen har ändrats. Det går att göra mycket via nätet. Och meningen är ändå att vi bandmedlemmar skall spendera somrarna tillsammans, säger Victor

– Och till dess skypar vi med varandra. Och alla utom jag kommer antagligen att hinna hälsa på i Berlin innan det blir som
mar, säger Mats.

Mats, som började spela bas när han var 13 år, berättar att musikstudierna har varit en stor fördel.

– Man utvecklas med instrumenten på ett helt annat sätt i skolan då man har tid att fördjupa sig och exponeras för flera musikstilar.

Victor nickar instämmande. I år kommer även Hipster Slayers andra singelsläpp på mindre än ett halvår efter det första singelsläppet i september i fjol. En ny singel som i intervjuläget ännu inte har ett fastslaget namn.

På turné i Tyskland till sommaren

Just nu planerar de dessutom in en turné till Tyskland, till sommaren 2015. I skrivande stund är de ännu bara i planeringsskedet.

– Vi siktar på en ca 10 dagar lång turné, men har ännu inte fått alla spelningar spikade. Det vi just nu vet är att vi främst kommer att spela på klubbar för målgruppen 18–25 år, förklarar Tim.

– Men får vi spelningar på ställen där även yngre kan komma och lyssna så är det bara ett plus, säger Mats.

Vad skulle ni göra om ni inte höll på med musik?

– Musiken i våra liv är en så stor del att det är svårt att ens kunna föreställa sig det, säger Tim.

– Jag skulle säkert gå i konstskola, svarar Joel.

Tim fortsätter:

– Ja, antagligen skulle vi alla hålla till i kulturbranschen på ett eller annat sätt.

– Men jag skulle nog hålla på med film, säger Victor.

Mats är den enda som suttit tyst en stund.

– Jag har massor av intressen men vet inte om jag skulle kunna leva på dem. Träning på gym, meditation, böcker … räknar han sedan upp.

Trots en gemensam kassa i bandet och stipendier önskar de ändå att de hade större ekonomiska möjligheter.

– Då skulle vi kunna nå ut till ännu fler lyssnare. Drömmen vore att ha en manager, någon som håller koll på allt och bokar in spelningar åt bandet skulle spara massor av tid, säger Mats.

Victor fortsätter:

– Det kan bli ganska stressigt att göra allting själv. Då skulle vi dessutom kunna satsa på att göra ny musik i stället för att behöva satsa hälften av tiden på marknadsföring.

Till sommaren återförenas de, men trots att både Joel och Tim har sommarstudier i Berlin vill de inte tacka nej till spelningar i hemlandet.

– Vi har för tillfället inte planerat in några spelningar i Finland men om det dyker upp några bra erbjudanden gör vi allt för att tacka ja, avslutar Mats.

Målet för de fem musikerna är att få ett kontrakt med ett skivbolag för att kunna livnära sig på musiken. Och de är på god väg.

 

Text och foto: Jennifer Granqvist


 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken