Matbanken webb

Tiden då många räknar dagarna till advent, jul och långledighet, när det pratas om julklappar och förhoppningar, är för andra krav- och ångestfylld. Vad ger du barnen för julklapp om det inte finns en cent extra i hushållskassan? Det här är verklighet för fler människor än de flesta finländare tror. I vissa livssituationer är det svårt att få vardagen att gå ihop trots att man gör sitt bästa. Då blir högtider som jul och påsk svåra eftersom kraven på vad som måste finnas och göras bara ökar. Julens verkliga budskap om kärlek, fred och gemenskap har blivit tilltufsat då en stor del av firandet går i kommersiella spår.

Mariehamns församling, Rädda Barnen, Missionskyrkan, Pingstkyrkan och Socialmissionen på Åland hade var för sig under en längre tid konstaterat att det också på välbärgade Åland finns människor, både familjer och ensamma, som skulle vara i behov av mera hjälp bland annat i form av mat.

Ungefär samtidigt skrevs det artiklar i lokala tidningar om det stora överskottet av mat i butikerna, att mat slängs bort. Här fanns ett tydligt behov och outnyttjade resurser – men ingen koordinering. Detta ledde till samarbetsprojektet Matbanken, som startades våren 2010.

Syftet med projektet är att nå dem i samhället, som av en eller annan orsak har behov av mat och förnödenheter, och att genom ett konkret och gärna resurssnålt samarbete komplettera samhällets offentliga insatser och hjälpa utsatta människor som ber om hjälp.

Matbanken är en utsträckt hand till familjer och enskilda i alla åldrar över hela Åland som behöver hjälp. För den som saknar besparingar, har begränsat socialt nätverk, drabbats av sjukdom eller ofrivillig arbetslöshet kan bara vetskapen om möjligheten till ytterligare hjälp vara avgörande för att orka gå vidare.

Där hjälper Matbanken till för att minska konsekvenserna av tillfälliga och oförutsedda kriser samt att lindra konsekvenserna av problem som hopats under en längre period. Det kan handla om människor som hamnat i tillfällig ekonomisk kris, men också personer i behov av hjälp under en längre tid.

Matbanken växer

Matbanken har vid det här laget verkat i fyra års tid. Verksamheten startade i Pingstkyrkans lokaler med en handfull hjälpbehövande familjer. De hjälpbehövandes antal uppgår i dag till 80–100 hushåll, varav hälften är barnfamiljer.

Den nuvarande lokalen på Storagatan börjar kännas liten, då verksamheten inte bara är för Mariehamnsbor utan för personer och familjer från hela Åland, berättar ansvariga Susanna Olsson. Susannas roll som tim-
anställd är operativ.

– Jag jobbar några timmar med det här varje vecka. Det är min uppgift att sköta arbetsscheman för de frivilliga, dra olika jippon, ha kontakt med styrgruppen samt alla samarbetspartner och sponsorer.

Ungefär 35 frivilliga hjälper till för att få verksamheten att gå runt, främst pensionärer. På bilden ses några av de hjälpande händerna: Allan Hovland (längst till vänster), Susanna, Karina Hellsten och Daniel Ahlström.

– På en insamlingsdag behövs det minst sju personer för att få allting att klaffa.

Vid Kurirens besök sjuder Matbanken av aktivitet. Varor hämtas, sorteras, packas upp och packas ner.

– Två dagar i veckan är det full rulle klockan 13.30–14.30, berättar Susanna. Onsdagar är det de ensamma hushållens tur att hämta matkasse medan torsdagar är till för familjerna.

Liknar en butik

Maten till Matbanken fås från grossister, odlare, vissa affärer och privatpersoner.

Medan lådor som privatpersoner samlat in på olika platser bärs in från privata bilar ansluter sig ännu fler frivilliga.

Golvet i Matbankens rum fylls av lådor och förpackningar. Det är mat som inte går att sälja mer, inte på grund av att varorna är dåliga utan kanske för att bäst-före-datumet närmar sig, bananer som skadats vid hantering eller om kartonger har blivit tillknölade.

Basvaror är det som insamlingen mest frågar efter. Hygienprodukter delas i regel inte ut dagligen så produkter som tvål, tandborstar och tandkräm och exempelvis diskmedel och blöjor köper man vid Matbanken själv in.

– Den största delen av produkterna vi får skulle annars kastas bort, så det finns också en miljöaspekt i hela projektet.

Allting ska packas upp för att ge en mera överskådlig blick över vilka produkter insamlingen inbringat denna gång. Det börjar likna en butik allt eftersom lokalen fylls på med varor. I det bortre rummet står flera frys- och kylskåp. I dem förvaras kött och andra frysvaror. Efter att allt packats upp är det dags att packa ner igen i så likvärdiga matkassar som möjligt till klienterna.

Skratt och glädje

Matbanken erbjuder inte bara mat. Hit kan du komma in för en stunds sällskap och samhörighet – det är ofta nära till skratt och glädjen känns av. En värmande kopp kaffe och några minuters diskussion uppskattas av många.

– Mitt jobb är verkligen inte ett dystert jobb, det är roligt att jobba och vi får en fin gemenskap berättar Susanna.

Alla som jobbar och på något sätt är involverade i Matbanken har tystnadsplikt.

– Hit kan du komma då du känner att pengarna inte räcker till.

Samarbetsaktörerna delar ut biljetter till dem som tar kontakt och behöver hjälp. Barnfamiljerna får till exempel sin biljett till kassen av Rädda Barnen.

PAF-medel, frivilliga,
donatorer och sponsorer

Verksamheten finansieras delvis genom projektmedel från Penningautomatföreningen, frivilliga insatser, donationer och sponsorer.

Matbanken har också haft insamlingar bland annat vid mataffärer.

– Då du kommit ut ur affären har du kunnat lämna något du köpt till Matbanken, kanske du tycker du kan avvara ditt inhandlade paket makaroner till någon annan? Eller också kan du plocka med dig det du vill skänka medan du handlar.

Även konserter har ordnats då en kollekt till förmån för Matbanken har samlats upp. Är du intresserad av att komma med som frivillig eller har varor och produkter att skänka är det bara att ta kontakt med Susanna.

Matbanken planerar också nya sätt att samla in medel.

– Vi kommer att börja sälja kort, kanske vill du ge bort ett gratulationskort, och samtidigt som du köper ett fint kort donerar du en valfri summa till Matbanken – en fin gest i dubbel bemärkelse!

– En ny insamling planeras också just nu, den kommer att gå av stapeln 22 november.

Förståelsen för att hjälp behövs är stor i dagens samhälle. Matbanken har synts i media, vilket har gjor
t konceptet mera känt för allmänheten.

– Och ålänningarna brukar vara generösa och vill hjälpa till, avslutar Susanna Olsson tacksamt.

Läs mer om Matbanken:

www.raddabarnen.ax

www.mariehamn.evl.ax

www.pingstkyrkan.ax

www.missionskyrkan.ax

eller kontakta Socialmissionen på Åland r.f.

 

Text och foto: Maria Rosenqvist

 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken