Saffransmuffins webb

Saffran är en underbar krydda. De här muffinsen är lättbakade och luftiga och blir riktiga små bakverk med en frosting av färskost, smör och florsocker. Satsen ger ca 15 muffins i normalstora formar. Självklart är de goda även utan frostingen.

2 ägg
2 dl strösocker (eller 1 dl vardera av strösocker och råsocker)
75 g smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kuvert saffran (0,5 g)
1 msk konjak eller mörk rom (kan uteslutas)

Värm ugnen till 200–225 grader. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Smält smöret och tillsätt vattnet. Låt smörblandningen få ett uppkok och häll den kokande blandningen i äggsmeten. Rör om.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta i smeten. Häll i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk.

Frosting:

200 g färskost
50 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
(ev. 2 tsk vaniljsocker eller skalet av 1 riven citron som smaksättning)
valfritt strössel till garnering

Rör samman färskost, smör och florsocker och eventuell smaktillsats – eller vispa med elvisp. Bred eller spritsa på muffinsarna och garnera med valfritt strössel. Förvara svalt fram till servering.

Tips: Om du vill frysa muffinsarna, gör det då utan frosting!

Recept och foto: Bitte Assarmo

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken