Till soppan för fyra personer använder jag svampar som ger mycket smak, som skäggriska, sandsopp, karl-
johan eller kantarell.
0,5 l färdigrensad färsk
svamp skuren i små bitar
2 msk smör
1 schalottenlök
1 l kött eller grönsaks-
buljong
2 dl grädde
1 msk soja
vitpeppar och svartpeppar
Redning:
2–3 msk majsena utrört i 0,5 dl vatten
färsk persilja
Sätt de finskurna svampbitarna i en het stekpanna och rör om tills vattnet ångat bort. Tillsätt smör och finhackad lök. Fräs tills svampen och löken fått lite färg.
Flytta över svamp och lökblandningen i en kastrull och häll över buljongen. Smaksätt med soja och peppar. Tillsätt grädden. Låt småkoka på svag värme 10 minuter. Häll ner redningen i en tunn stråle. Låt sjuda fem minuter. Smaka av soppan och tillsätt mera kryddor om du tycker att det behövs. Klipp över persilja strax innan serveringen.
Recept och foto: Tina Lindell