READING

Gemenskap och aktiviteter på 4H-läger

Gemenskap och aktiviteter på 4H-läger

artikel 4h
image_print

artikel 4h

Under tre sommardagar i fjol ordnades 4H-distriktsläger för Svenska Österbotten vid paviljongen i Molpe. Lägret samlade glada barn och inspirerade ledare för gemenskap och massor av aktiviteter.

Petra Sundholm som är verksamhetsledare för Korsnäs 4H-förening, berättar att distriktslägret för årskurs 4–6 har samlat 63 deltagare från Vörå i norr till Kristinestad i söder. 
–Det här är andra året vi har distriktsläger efter en paus på många år. Korsnäs har varit värd för lägren båda åren eftersom området här vid paviljongen i Molpe är så fint och lämpligt för läger. Ledarna som var med på lägret året innan sa genast att här vill vi vara nästa år igen, berättar Sundholm. 
Lägret pågår i tre dagar. Dagtid är deltagarna sysselsatta med projekt inom någon av de fem olika workshopparna som står på programmet. Man kan jobba med film, hantverk, matlagning, fiska eller bygga en flotte. På kvällarna ordnas särskilt kvällsprogram. Besökare från skogscentralen lär ut skogskunskap och en kväll blir det disco. Simning har också stått på programmet trots det något kyliga vädret, och sista dagen hålls avslutning tillsammans med deltagarnas familjer. Deltagarna bor i egna tält under lägret.

Hantverk, mat och film
Hantverksgruppen håller till inomhus. Frida Sandholm, Johanna Sohlström och Jennifer Vägar lägger sista handen vid sina anteckningsböcker.
–Hittills har vi bara hunnit göra anteckningsböckerna. Det tog ganska länge då limmet skulle torka, säger Frida Sandholm och visar det blommiga tyget som limmats fast på pärmen.
På frågan om vad som varit bäst under lägret svarar flickorna att allt varit roligt. Av det återstående programmet ser de mest fram emot discot.
Camilla Norrena leder hantverksworkshoppen. Hon berättar att deltagarna ännu ska göra egna flip-flopsandaler. I köket står några av deltagarna ur kockgruppen tillsammans med ledaren Ann-Katrin Enqvist och kokar rabarbersaft. 
Kockarna lagar efterrätt till lägerdeltagarna, och de har bland annat bjudit på pannacotta och kinuskipaj. Till avslutningsfesten utlovas cup cakes. 
Emma Sjödahl tycker att kinuskipajen var roligast att baka av det de gjort hittills i workshoppen, och flera andra instämmer.
–Deltagarna i kockgruppen är riktiga proffs, de är verkligen jätteduktiga, berömmer Ann-Katrin Enqvist.

Inne i paviljongen har filmgruppen hållit på med animering. Nu är de på väg ut för att filma och göra intervjuer bland lägerdeltagarna. Tilda Eklund, Sara Lindgren och Hanna Sandvik berättar att workshoppen går ut på att göra ett nyhetsprogram om lägret. 
Gruppledare Arvid van der Rijt berättar att deltagarna är indelade i tre mindre grupper med lite olika ansvarsområden. 
–Det har varit väldigt intressant att filma, tycker Tilda Eklund. 
Flickorna i filmgruppen har också tyckt om att simma och att sitta inne i tälten och prata. De ser fram emot kvällens disco. 

Läs mer i Kuriren nummer 10/14. 

Text: Johanna Granlund 

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM