Chokladfondant webb besk

Fondantens varma chokladhjärta ska ha en rinnande konsistens. I övrigt ska den uppföra sig som en fast bakelse tills man hugger i med dessertgaffel. Gräddningstiden är således det som är avgörande för en perfekt chokladfondant.

250 g mörk choklad (cirka 70 procent kakao)
250 g osaltat smör
5 ägg
5 äggulor
125 g socker
65 g vetemjöl
½ tsk salt

Smält choklad och smör i vattenbad i en rostfri bunke.
Se till att inget vatten eller ånga kommer i chokladblandningen.
Vispa ägg, äggulor och socker pösiga med elvisp.
Blanda den smultna chokladen med äggpöset med hjälp av en slickepott.
Sikta i mjöl och salt, rör om försiktigt.
Häll blandningen i en spritspåse och förvara den kallt.
Du kan förbereda fondanten flera dagar i förväg. Satsen räcker till tolv portioner, så tillred efter hand eller alla på en gång.
 
Värm ugnen till 180 grader.
Smöra cocotteformar och spritsa i den rumsvarma chokladsmeten nästan ända upp till kanten.
Grädda en provfondant.
Efter sju minuter tar du ut den första fondanten ur ugnen.
Stjälp ur formen, om den är för lös, låt nästa gräddas i två minuter till.
Den tredje kommer att vara perfekt: lite lös i mitten och fast i kanterna. Nu kan du tricket och kan anpassa serveringen av din chokladfondant till måltiden.

Receptet är taget ur boken ”Safka, bättre vardagsmat”. 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken