paskbröd

I Grekland med dess ortodoxa tradition, firas påsken passionerat och grundligt. Gudstjänster är en naturlig del av påskfirandet, liksom högtidliga processioner – och naturligtvis god mat i glada vänners lag. Det här brödreceptet har jag fått av en grekisk väninna och det är ett fantastiskt gott och luftigt bröd som passar lika bra till påsklammet som till det klassiska svenska påskbordets sill- och äggrätter!

50 g jäst
1 dl kallt vatten
3½ dl naturell yoghurt (gärna grekisk)
2 msk olivolja
1 msk salt
12–13 dl vetemjöl
4-5 råa ägg, noggrant tvättade
1 uppvispat ägg
ev. sesamfrön

Rör ut jästen i det kalla vattnet och tillsätt sedan yoghurt, olivolja, salt och nästan allt mjöl. Spara 2–3 dl till utbakningen!
Arbeta ihop till en smidig deg och jäs under bakduk i ungefär 1½ timme.
Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet.
Dela degen i tre lika 
stora delar och rulla till längder, 2–3 cm i diameter.
Gör en stor fläta – om du vill kan du vrida ihop den till en krans.
Du kan också, om du 
vill, göra det lite enklare: rulla en enda tjock längd av degen och vrid sedan ihop den till en vacker snäcka.
Hur du än gör 
blir det snyggt när det blir gräddat!
 
Dekorera flätan/kransen/rulllen med ägg genom att ”baka in” dem i degen på valfritt sätt – till exempel mellan flätorna eller kanske i ett vackert mönster mitt i brödrullen.
Låt jäsa 
under bakduk i ca 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader.
Pensla det färdigjästa brödet med uppvispat ägg (och strö över sesamfrön om du vill), och ställ in plåten i mitten av ugnen.
Sänk samtidigt värmen till 175 grader. Grädda brödet 30–40 minuter tills det fått vacker färg och är helt genomgräddat.
Låt kallna på galler.

Tips! Om du vill göra brödet lite mer färgglatt kan du färga äggen.
Mest ”autentiskt” är 
att använda röd äggfärg.
Du 
kan också, om du vill, baka ut degen till fyra mindre bröd – placera då ett ägg i mitten av varje bröd!

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken