Crème Caramel är en klassisk efterrätt som smakar ljuvligt. Inte är den särskilt svår att göra heller, bara man är omsorgsfull när man kokar karamellmassan så att den inte bränns vid. Om du vill dubbla satsen är det bättre att laga den i två omgångar än att dubbla den!
6 dl mjölk
1 vaniljstång, delad på längden
1 dl strösocker
3 stora ägg + 2 äggulor
Karamellsås:
¾ dl vatten
1½ strösocker
Gör såsen först.
Värm vatten och socker tills sockret löst sig.
Koka blandningen till en gyllenbrun karamellmassa.
När bubblorna sjunkt är det dags att hälla den heta såsen i fyra portionsformar.
Vrid formarna så att karamellmassan blir jämnt fördelad över botten och sidor.
Låt svalna och stelna.
Gör sedan puddingen.
Sätt ugnen på 175 grader och koka upp mjölken med vaniljstången.
Låt stå och dra under lock cirka 15 minuter så att mjölken får fin vaniljsmak.
Tillsätt sedan socker och rör om tills det lösts upp.
Vispa ägg och de extra äggulorna och rör ner dem i mjölken.
Häll blandningen i de karamellklädda formarna och grädda i vattenbad i ugnen i 20–25 minuter, tills krämen stelnat.
Ta upp formarna ur vattenbadet och låt kallna.
Lossa puddingarna med en kniv och stjälp upp på assietter.
Servera gärna med färska bär eller frukt.