Silver Beatles cmykad webb besk

En tribut till The Beatles

image_print

Silver Beatles cmykad webb besk

Medlemmarna i bandet Silver Beatles repar i ett garage i Vörå inför kommande publikspelningar. De gör inga egna tolkningar av sina föregångares så välkända musik eftersom de är ett tributband som försöker efterlikna The Beatles så långt som möjligt. Antalet medlemmar i Silver Beatles är en fler än i originalbandet, men det behövs för att de sångmässigt ska kunna komma så nära originalet som möjligt.

Det är kväll och det lyser i garaget hos Mikael Österberg i Vörå. Inne i det rätt trånga utrymmet står fem grabbar redo att sätta igång kvällens spelövningar. Det är nämligen här i Vörå-garaget gruppen Silver Beatles träffas och finslipar sin Beatles-repertoar. Förutom ägaren av garaget, Mikael Österberg, består gruppen av Tomas Fant från Sundom, Jan Jacobson från Solf, Bo Sandvik från Munsala och Hasse Bergström från Vörå.

Det började år 2006. Tomas Fant och Hasse Bergström satt och pratade över en kopp kaffe. 
– Vi har samma musikintresse Hasse och jag och vi kände båda att vi ville starta upp ett nytt band, börjar Tomas berättelsen om hur gruppen Silver Beatles bildades. Vi kände båda att vi ville bilda ett tributband den här gången.
– Tomas hade en Beatles-tröja på sig den där dagen och ja, på den vägen är det. Vi beslöt nämligen starta upp ett Beatles-tributband, förklarar Hasse.
Bo Sandvik och Henrik Berg kom med i gruppen från början. Henrik Berg lämnade över platsen som basist till Jan Jacobson 2007. År 2008 åkte Tomas över till USA och stannade där i två år. Det var dags att plocka in en ersättare och det blev Mikael Österberg.
– Ja, jag hade ju ett bra garage, skrattar Mikael.
Beatles-medlemmarna var fyra till antalet. I Silver Beatles finns det nu fem. Men ändå säger grabbarna att det behövs fem i bandet.
– Vi kan inte återge Beatles med enbart fyra, vi behöver vara fem, säger de samstämt. Beatles-låtar har mycket stämsång och vi vill sångmässigt vara så nära originalet som möjligt. De senare Beatles-låtarna kräver också en keyboard med stråk, blås och synt.
– Vi försöker återge de olika Beatles-låtarna enligt originalen så långt som möjligt, säger Jan.

The Beatles
Den stilbildande pop- och rockgruppen The Beatles var populär under 1960-talet. Nästan alla känner vi till gruppen från Liverpool. För vem känner inte till låtar som Yesterday, Please Please Me, Yellow Submarine, She Loves You, Twist And Shout, A Hard Day’s Night, ja listan kan göras hur lång som helst.
The Beatles bestod av de engelska grabbarna John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr. Tidigt i gruppens karriär var musiken enkel gitarrbaserad rock. Arrangemangen gruppen använde följde gruppens förebilder: Buddy Holly, Elvis Presley och Chuck Berry. Grunden i alla arrangemang var två gitarrer, en bas, trummor och sång. 
Inspirerad av sina rockidoler började Lennon och McCartney skriva låtar tillsammans och gruppens repertoar kom därför att till stor del bestå av egna kompositioner, vilket var ovanligt på den tiden. Många senare hitlåtar bär även George Harrisons namn. 
Med åren blev gruppens musik mera experimentell och man blandade olika musikstilar. The Beatles presenterades alltid som en grupp, utan tydlig ledare, detta blev också specifikt för ett pop-band. Under 1960-talet växte The Beatles popularitet till en nivå som helt saknar motstycke, de är en av pop-historiens mest framgångsrika band.

Det gäller att likna originalet
Silver Beatles försöker göra musik och sång i originaltonart.
– Vi lyssnar till musiken från datorn, för alla Beatles-låtar finns ju bandade. Och så läser vi i ”Beatles-bibeln”, om vi behöver, förklarar Mikael. 
Han plockar fram en tjock bok som innehåller noter till Beatles alla låtar. Här finns exakt angivet hur melodistämman går och var de olika instrumenten kommer in. Här anges toner för gitarr ett och gitarr två, båda i noter och i tabulatur, för bas och för trummor.
– Jag spelar enbart enligt gehör, säger Bo. Det gör de flesta av oss, men de andra kollar ibland i boken så allt blir rätt. För att återskapa det rätta soundet är det viktigt att man spelar i rätt läge på gitarrens greppbräda.
Silver Beatles försöker inte enbart göra musiken och sången så nära originalet som möjligt, de vill också att helheten skall vara rätt. De har samma märken på gitarrer, bas och trummor som Beatles. De kör med tidsmässig klädsel.
– Vi går inte till sömmerskan varje dag, säger Hasse. Men vi kör med polotröja och så har vi skaffat en kraglös kavaj. Och behövs det, blir det peruk.
– Och nu börjar vi inse vilka höga tonarter de egentligen sjöng, säger Mikael.
Bandet försöker anpassa sina sångröster till de röster som fanns i The Beatles. Instrumentalt har Silver Beatles också tagit på sig roller från originalgruppen, här blir Bo John, Tomas är George, Hasse är Ringo och Mikael är Stu Sutcliffe.
– Sutcliffe fanns med i bandet från början innan de riktigt slog igenom, förklarar Mikael.
Bandet hade några spelningar i Tyskland. Sutcliffe hade hittat kärleken i den berömda konstnärinnan Astrid Kirchherr och stannade i Tyskland, när resten av bandet åkte hem till England. Det var annars denna Astrid som skapade Beatles-frisyren. Sutcliffe dog 22 år gammal i en hjärnblödning.
– Om man lyssnar noga hör man att de bandat rösten på Beatles-skivorna två gånger. Därför är vi oftast två som sjunger för att få rätta effekten. 

Läs hela artikeln i Kuriren nummer 5/14. 

Text: Annemo Back 
Foto: Johan Hagström 

image_print

Kaj Lindh

No Comments

Post a Comment

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken