vaffla

 

Det finns många sorters våfflor, men bara en äkta sådan; den belgiska. De är inte kompakta och degiga, utan frasiga. Underbart frasiga och tjocka. Sylt och grädde, kanelsocker, sirap eller smält choklad, frukt, bär och glass – ja, det är en smaksak vad man vill ha på sin våffla. Ofta serveras de med choklad och glass i Belgien.

De belgiska våfflorna är tjockare än vanliga våfflor, vilket beror på att de gräddas i ett speciellt belgiskt våffeljärn. Med ett vanligt våffeljärn blir de tyvärr inte lika tjocka, men nog så frasiga och goda om du följer receptet här nedan.

125 g smör

2 dl mjölk

½ dl vispgrädde

¼ paket jäst (ca 12,5 g)

2 dl kolsyrat vatten

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

¾ dl socker

en nypa salt

6 ¾ dl vetemjöl

smör till våffeljärnet

 

Smält smöret och blanda med mjölken, grädden och vattnet. Rör ner jästen då vätskan är fingervarm (37 grader).

Rör ner äggulorna i vätskan och vispa äggvitorna till hårt skum i en separat skål. Tillsätt salt, vaniljsocker och socker i smeten och rör sedan ner mjölet så att du får en jämn smet.

Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten och låt den vila under bakduk i en halv timme. Pensla våffeljärnet med smält smör och grädda våfflorna tills de är frasiga och guldbruna.

Servera genast, helst vartefter de tas ut ur våffeljärnet. 

 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken