mjuk pepparkaka för många cmykad webb

Den här äggfria pepparkakan passar utmärkt att baka om man vill bjuda många gäster på adventskaffe – eller om man vill storbaka och fylla frysen med riktigt mycket gott kaffebröd. Jag brukar baka den i en långpanna på 30×40 cm och den blir alltid lika bra, och gör alltid succé bland fikagästerna.
På min matblogg (http://matmamman.wordpress.com/adventsbaket/mjuk-pepparkaka-for-manga/) är det här ett av de absolut populäraste recepten så här års och undra på det – det här är verkligen en jättegod kaka!

6 ½ dl filmjölk
eller naturell yoghurt
6 ½ dl strösocker (eller hälften farin- och hälften strösocker)
9 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
2–3 tsk mald ingefära eller kardemumma (eller hälften av varje)
1 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
250 g smör
3–4 msk lingonsylt och en näve russin

Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop fil/naturell yoghurt och socker till en jämn smet.
Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor i en annan skål och rör sedan ner mjölblandningen i fil-/yoghurtsmeten.
Blanda i lingonsylten och russinen och häll sist i det smälta smöret.
Häll smeten i en stor långpanna (antingen smord eller klädd med bakplåtspapper) och grädda i 200 graders ugnsvärme i ungefär en halvtimme.

Glasyr:
1 ask Philadelphiaost eller annan naturell färskost
100 g smör (rumsvarmt)
2 ½ dl florsocker
2–3 tsk vaniljsocker

Rör samman smöret med florsocker och vaniljsocker. Blanda i färskosten och rör tills blandningen blir jämn och fin.

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken