fars webb

4 port.

Persilja är en mycket god kryddört, och eftersom många dessutom älskar köttfärs i alla former är naturligtvis persiljejärpar en favorit på middagsbordet.
Serverade med kokt potatis (eller ett gott hemlagat potatismos) och gräddsås är de bland det finaste svensk husmanskost har att erbjuda. Tillbehören kan man variera efter tycke och smak; kokta morötter och ärter är underbart gott till, liksom gelé, lingonsylt och saltgurka.

Till fyra personer behövs:

500 g blandfärs (nöt och
fläsk)
1½ dl mjölk
1 dl ströbröd eller havregryn
1 dl finhackad persilja
1 riven gul lök
1 ägg
salt och peppar efter smak 1 krm socker
Låt ströbrödet (eller havregrynen) svälla i mjölken. Tillsätt färsen och blanda med salt och peppar. Blanda i ägget, persiljan och den rivna löken samt en liten nypa socker (ett kryddmått). Forma ovala järpar.
Stek järparna i lite smör i medelvarm panna och håll dem varma på ett uppläggningsfat. Vispa ur pannan med lite vatten, sila och använd till sås.

Sås

3 dl buljong (t.ex. urvispat stekspad, buljong från tärning, potatisspad, spad från en burk ärter) 1-2 dl grädde (valfri sort)
1½ msk vetemjöl
1 tsk soja, eventuellt också ett par teskedar vinbärsgelé
salt och peppar

Koka upp stekspadet från järparna med buljongen. Häll i grädden och låt puttra på svag värme.
Vispa ut vetemjölet i lite vatten och häll i såsen i en jämn stråle under omrörning. Tillsätt soja, vinbärsgelé och smaka av med salt och peppar.
Servera järparna med kokt potatis eller ett gott mos samt gräddsås och tillbehör.

Recept: Bitte Assarmo

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken