Stenslipare webb

Geologi och framförallt stenar och bergarter har alltid intresserat Johnny Juthman i Övermark, och så länge han kan minnas har han alltid samlat på stenar. Vid sidan om arbetet i sin maskinverkstad har han nu i flera år slipat klot av olika stenarter och i olika storlekar.

Geologi, det vill säga vetenskapen om uppkomst, sammansättning och förändring av jordskorpans berg- och jordarter, är inte något gemene man i allmänhet går och funderar på särskilt ofta. Men, material att studera finns det om vi tittar oss omkring.

För den som tycker om stenar till exempel, är vår österbottniska kust ett paradis. Mycket sten och gammal berggrund. Mängder med stenar som forslats hit av inlandsisen. Berggrunden i området började bildas redan för cirka 1 880 miljoner år sedan och har alltså en mycket lång geologisk historia.

– Jo, jag har nog alltid varit intresserad av bergarter och
stenar, berättar Johnny Juthman, när han visar stället där han arbetar med stenslipandet på gården i Övermark.

Servar maskiner och gör träsvarvsarbeten

I hallen i anslutning till bostaden driver han en maskinverkstad där han utför både service på maskiner och träsvarvsarbeten.

Det finns en hel del stenar och olika storlekar av stenblock intill den stora hallen och stensågen som står utanför. Stenarna har han samlat på sig under årens lopp då han rört sig i naturen. Vid platser där man sprängt efter sten eller vid olika grustag hittar han också ofta stenar av olika slag.

– Jag har hållit på och arbetat med stenar i tjugo år och det blir egentligen bara mer och mer fascinerande, berättar han. Man vet aldrig vilka mönster och skiftningar man kan hitta i ett stenblock då man börjar arbeta med det.

– Att slipa stenklot, som jag gjort i sju år nu, har gjort att jag blivit ännu mer intresserad och börjat lägga ner ännu mer tid på att arbeta i sten.
Den slipmaskin han haft under årens lopp är nu för liten och han planerar därför att
konstruera en större, berättar han vidare. Planeringsarbetet för olika maskiner och anordningar för att underlätta arbetet med stenarna tar också mycket tid.

Den stora stensågen har han konstruerat och byggt själv och den har han stor hjälp av. Förut sågade han för hand och det var mycket tidskrävande och tungt. Det är tungt både att hantera och att arbeta med sten. Dammigt och för mycket oljud.Johnny har utbildat sig inom maskin och metall men med stenslipandet är han självlärd. 

– Jag har läst mycket och då jag är ute och reser brukar jag också studera olika bergarter dit jag kommer.

Läs mer om Johnny Juthman i Kuriren nummer 16.

Text och foto: Maria Malm 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken