IMG 5287webb

Då man kommer in i konditoriet  ser man inte bara bord och stolar som man gör i de flesta konditorier, utan här får man ta del av en hel bageriverksamhet då man sitter och avnjuter sitt kaffe.

Det dagsfärska brödet som säljs här kommer direkt från ugnen och man nästan kan se hur smöret kommer att smälta på de ugnsvarma brödskivorna. I vitrinskåpet finns moussekakor, småbröd och bakelser som väcker sötsuget. Man kan inte tänka sig att gå ut tomhänt ur detta konditori.

På luciadagen för två år sedan öppnade Maria Vestergård dörrarna till bageri Aroma i Kvevlax. Öppningen i just Kvevlax var ingen självklar planering från början, men det ena ledde till det andra då Maria skulle förverkliga sin dröm.

Maria Vestergård är kvinnan bakom idén till bageriet – men det hela började från en helt annan utgångspunkt.

– Jag hade tidigare byggt upp Wasa konditori i saluhallen i Vasa men hade redan under den tiden många idéer som jag önskade förverkliga. Men vissa idéer krävde mera resurser och planering är vad som gick att förverkliga just då. Jag hade även drömmar om att producera egna produkter, berättar Maria.

Då det blev dags att ta ett steg vidare och testa nya idéer sålde hon konditoriet vidare åt Monica Asplund, som fortfarande driver verksamheten. 

Maria är en kvinna som sprudlar av nya idéer och hon medger att hennes stora passion är att starta upp nya projekt.

Ett rum och kök

När hon började fila på Aroma-idén så tog den sin start i Vasa i affären Pentik.

– Jag var på besök i affären och såg genast en företagsidé ta form. Hur skulle det vara att öppna ett kafé i en inredningsaffär?

Efter diskussioner med Pentiks affärs-
föreståndare och ledningen i Helsingfors började man planera och inreda enligt Marias vision. Slutresultatet blev ett kafé som döptes till Ett Rum och Kök och tog sin form på andra våningen i affären.

– Problemet var bara att produktions-
utrymmet inte var tillräckligt stort i lokalen. Jag började se mig omkring och till slut hittade jag det perfekta stället i Kvevlax. Där fanns stora lokaler att hyra och efter planering och ritningar bildades bageriet Aroma. I samma veva tillkom ett konditori i samband med bageriet.

Maria hittade också två samarbetspartner till kaféet i Vasa, Fredrik Ohls och Staffan Rönn. Bageriet Aroma är Maria ensam ägare till. Nu har hon sålt sin andel i Ett Rum och Kök till en tredje person, på grund av ändrade familjeförhållanden. Maria och hennes man fick nämligen sitt första barn i juni 2012 och det innebar nya prioriteringar.

Läs mer i Kuriren nummer 9!

Text och foto: Maria Norrlin-Asplund

 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken