Dans 2 andradwebb

Sedan februari ordnas det nybörjarkurser i orientalisk dans i Vasa. Bakom kurserna står 26-åriga Ida Björkqvist som försöker få fler att intressera sig för den här typen av dans. Det finns många fördomar mot orientalisk dans, eller magdans som det kallas i folkmun, men i grunden är dansen ett konstnärligt uttryck som stärker både kroppen och själen.

Ida började dansa orientalisk dans 2006 på Layali Orientaliska Dansakademi, då hon bodde i Stockholm. Orientalisk dans är en bra träningsform men tyngdpunkten ligger på ett helt annat plan.

– Orientalisk dans är väldigt stärkande för både kroppen och själen samtidigt som dansen ökar självmedvetenheten. Just nu är kvinnoidealen väldigt förvirrande och dansen gör att man blir tryggare i sin egen kropp och lär känna sina egna behov. Dansen är precis som musiken ett konstnärligt uttryck men det är ju även bra träning för kroppen, berättar Ida.

Ida 2 andradwebb

Kurserna i orientalisk dans riktas främst till flickor och kvinnor i åldern 14 år och uppåt men även män är välkomna.

– Intresset har nog varit ganska stort men det tar lite tid att etablera sig då man är ny. Man måste jobba hårt så att folk ska få upp ögonen för de här kurserna som jag ordnar. Hittills är det bara kvinnor som deltar och en del av dem har dansat tidigare, medan andra är helt nya och tycker att dansen är intressant. Även män har hört av sig och visat intresse för att lära sig dansen.

Läs mer om Ida och orientalisk dans i Kuriren nummer 4!

Text och foto: Carl-Magnus Långkvist

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken